THARPU CHULI (5661 m) NEPAL- HİMALAYA 2010
Güzel Nepal’den tekrar Namaste!
Tibet’ten, Shishapangma tırmanışından döndükten sonra, 9 ekim tarihinden beri Nepal’in Annapurna bölgesindeydim ve Annapurna Sanctuary adı verilen bölgede 5661 metrelik bir zirve olan Tharpu Chuli ‘ye (popüler adı ile Tent Peak) tırmandım. Bu tırmanışta bana yine kadim partnerim Dawa Sherpa eşlik etti. Tharpu Chuli, “trekking dağı” adı altında Nepal Dağcilik Birliğinden alınan “ucuz” izin ile çıkılan bir zirve ve genel zorlugu PD- civarında olmalı (yatık buzul geçişleri, 55 derece buz- kar tırmanışı) ve kesinlikle bir yürüyüş zirvesi değil.. Zirve tırmanışımızı 14 ekim 2010 tarihinde gerçeklestirdik. Bu zirvenin İlk Türk Çıkışı’nı (1998’de) yapan dostum Doğan Palut’u da sevgiyle anıyorum.
Tırmanış için dağın ana kampına 50 kilometre (gidiş -dönüş 100 km) ve 3 gün (gidiş- dönüş 6 gun, aklimatize değilseniz normalde 12 gün!) yürümemiz gerekti. Bu yüruyüş, popüler adı ile “Annapurna Sanctuary Trek’ olarak biliniyor. Öncelikle Katmandu’dan Pokhara’ya ve yürüyüşün baslayacağı Naya Pul köyüne 240 km araba yolculuğu (Nepal kosullarinda 10 saat ve berbat, sarsıntılı, cok yavaş bir seyahat) yapmamız gerekti. Naya Pul (1200 m)- Jhinu (1700 m)- Bamboo (2300 m)- Machapuchare ana kampı (3700 m) ve Annapurna ana kampı (4130 m) üzerinden Tharpu Chuli ana kampına (4200 m) ulaşmamız 3 gün aldı. Trek hep nemli, ıslak bambuluklar ve yarı-tropikal ormanlar içinden, yüzlerce metre inişli çıkışlı ve genelde rahatsız edecek derecede kalabalık idi, zira Everest bölgesindeki yağış nedeniyle oraya uçamayan tüm trekçiler Annapurna bölgesine gelmişlerdi!
Velhasıl, tırmanışı 4200 metrede, Annapurna Güney Buzulu kıyısındaki otluk ana kamptan (5000 metredeki yüksek kampı kullanmadan) günübirlik gerçekleştirdik. Toplamda 8 saat kadar süren tırmanış beklediğimden biraz daha zordu doğrusu, 5600 metrede bir bele ulaşmak icin Tharpu buzulu üzerinde 250 metre kadar, 55-60 derece eğimli mavi buzu lider tırmanmamız gerekti. Zirveye saat 11 gibi vardık, karlı bir piramidin tepesi… Aynı rotayı çift buz aletiyle, etap etap geri geri tırmanarak inmek ise ayrı bir kabus oldu, çünkü sabit hat yoktu ve iple inmek icin yeterince malzememiz de yoktu! Ama zirve günü hava mükemmeldi ve Annapurna 1-2-3-4, Gangapurna, Machapuchare, Gandharwa Chuli gibi Annapurna çanağının tüm zirvelerini detayıyla seyredebildim…. Hemen ertesi gün hava bozdu ve bir daha da açmadı- kar, yağmur ve ıslak, kaygan, çamurlu patikalar- yani tatsız bir iniş. Sonunda, 700 metre yükseklikteki Pokhara’da Fewa gölü kıyısında emekliler misali turlayarak bu geziyi bitirdik.
Şimdi, çok yakında toplam 14 kisi olarak yapacağımız Langtang Trekking’i için Katmandu’da dinleniyorum.
THARPU CHULI ASCENT (5661 m)- A SMALL CLIMB IN ANNAPURNA SANCTUARY
Namaste from beutiful Nepal!
After returning from Tibet- Shishapangma climb, i went to climb a small “trekking peak’ around Annapurna Sanctuary, called Tharpu Chuli (aka Tent Peak), with an altitude of 5661 m. It is not a difficult climb, provided the conditions are good, with a general difficulty of around PD- alpine grade and involving 45- 55 degrees of snow and ice climbing and a flat, crevassed glacier crossing.. We summitted with my climbing partner Dawa Sherpa, 14th october 2010.
The permit for this peak is not as expensive as an ‘expedition peak’ and you must get the permit from NMA (Nepal Mountaineering Association), with some bureaucracy involved…. Then, we had to travel from Katmandu to Pokhara and the village of Naya Pul by car (a real torture!), where the trek begins. This trek is known as Annapurna Sanctuary Trek and is rather crowded- sometimes up to irritating scale, due to all the trekkers who were unable to fly to Everest region because of bad weather and diverted to this range..
Anyhow, in 3 days we were in the base camp of Tharpu (total of almost 100 km and 6 days of walking round trip). We summitted direct from the grassy base camp by the side moraine of the Annapurna South Glacier -without using the usual high camp at 5000 metres- and back, in 8 hours total. The climb (in it’s small technical part) was a bit problematic: Hidden deep crevasses, deep snow, and then we had to lead 55-60 degrees of blue ice up to the col of the summit. Descending the same snow flutings, we had to downclimb (downlead) two tools, not using a fixed line and not having enough rappel materials! The summit was a pyramid of snow with good views into the sanctuary: Annapurna 1-2-3-4, Gangapurna, Gandharwa Chuli, and the beautiful pyramid of Machapuchare so as to say. The weather was superb and it held to be so until the next day, where it changed abruptly to very bad- snow and rain, and slippery path conditions. The last day of the trek, we stayed at Pokhara (700 m) for some R&R – by the famous lake Fewa.
Now i am resting and eating in Katmandu, waiting for my upcoming trek with a 15 strong team of fellow trekkers to Langtang Area. We shall see what’s next!
Bu yazı yorumlara kapalı.