THE NORTH FACE ASSAULT 22 dağcılık çadırı
The North Face’in 2012 yılından sonra üretimine geçtiği, özel Drywall su geçirmez/soluyabilir tek kat kumaştan, 2+1 çubuklu ve 2 kişilik bir dağcılık çadırı. Adı üzerinde, kış dağcılığı, yüksek irtifa dağcılığı, hafif ve hızlı dağ taarruzları, büyük alpin dağ yüzlerinde kısıtlı düz alana kurulum, kolay taşıma ve kurma gibi çok özel amaçlarla üretilmiş olan bu çadır, 2015 sonbaharından itibaren iki kişilik modele (assault 22) ek olarak üç kişilik bir modelde (assault 23) de üretiliyor. Üç kişilik modelin iki kişi için çok rahat olduğunu belirtmem gerekir. İlk modellerde gri renk olan çadır, artık altın sarısı renginde üretiliyor.
Dikdörtgen taban oturumlu bu çadırın ayrılabilir, tek çubuklu bir bagaj kısmı var, bu kısım kullanılmazsa çadır gerçekten çok hafifletilebiliyor. Toplam ağırlığı paketten çıkışta 2.20 kg, bagaj, kazıklar vb. ayrılınca 1.47 kg (üç kişiliği için 1.59 kg). Kuruluşu kolay ve hızlı olan bir çadır; ana gövdeyi ayakta tutan 2 adet çapraz çubuk oldukça sağlam DAC featherlite alüminyum’dan yapılmış. Birçok gergi noktasıyla, iyi gerildiğinde gayet sağlam ve dar profili ile rüzgardan iyi korunan bir çadır Assault. Çadır, alışılmış kış dağcılık çadırlarının tersine sadece tek kat kumaştan; Dry Wall adlı 33 denye naylon malzemeye kaplanmış su geçirmez / soluyabilir kaplama ile, soğuk ve kuru koşullarda mükemmel nem dışarı atma mekanizması sağlanmış ve eski zamanın tek kat çadırlarına göre, kumaş çok iyi işliyor. Tabii bunda yeterince havalandırma açıklığı sağlanmış olmasının da rolü var.
Assault 22, alışılmış kış çadırlarının tersine oldukça dar: iki kişinin darlıkla sığabildiği bu çadırı daha çok büyük, konforlu bir bivak olarak düşünmek lazım. İçeri giriş-çıkış ve çadırda uzun süreli yaşam, özellikle de iri adamlar için sorun olabiliyor, sıkışıklık yaşanabiliyor. Bagaj kısmının ayrılabilir olması güzel; çadır en yalın hali ile alpin, kafa boşluğu sunan bir bivak haline geliyor böylece. Ancak fırtınada ocak yakmak, malzemeleri korumak, çadıra görece kapalı, korunaklı bir bölmeyle girmek için bu bagaj çok hayati, dört noktadan çadıra sağlam şekilde düğmelenen, kendine ait bir çubuğu olan bagajın kar etekleri olması da karlı zeminde sabitleme ve bagajı dış ortamdan yalıtmak için iyi bir özellik. Dört adet kumaştan kar plakası ile, karda sabitleme olayına farklı bir boyut getirebilen çadır, bence çok kullanışlı.
Dikkat: bu çadır yaz dağcılığı veya yağmurlu, ılık iklimler için değil, ılık ve ıslak ortamlarda kullanılırsa bu özel kumaş nem ve ıslaklığı dışarıya yeterince transfer edemeyebilir ve içeride ıslaklık sorunu yaşanabilir. Bu çadırın sıfır altı ve donma derecelerinde, çok soğuk ve çok kuru havada optimum işlevselliğe sahip bir gereç olduğunu unutmayın (içerisi nemli ve ılık, dışarısı kuru ve soğuk olmalı, irtifadaki gibi!). Kış dağcılığı ve teknik dağcılıkta (Himalaya gibi yüksek dağların büyük ve dik yüzlerinde) kullanıma çok uygun, hafif, sağlam, etkin bir gereç. Kullandığım en iyi, hafif ve hızlı dağcılık amacına en uygun çadırlardan birisi; tavsiye ederim…
Bu yazı yorumlara kapalı.