THE NORTH FACE – NORTHWIND çadır
Bu çadır 2000 yılı ardından üretimden kalkmıştı. 2011-2012 yılları için The North Face benzer türde ama daha iyi tek katlı bir çadır olan Assault 2’yi piyasaya sürmüştür.
The North Face firmasının 1999-2000 yıllarında ürettiği ve sonraki yıllarda serisini devam ettirmediği Northwind, su geçirmez/nefes alır kumaştan (ama Gore-tex değil!) üretilmiş ve tek kat tenteli bir tırmanış çadırı. İki kişi için tasarlanmış.. Bu çadırı bir kamp çadırı olarak değil de, bir bivak çadırı olarak düşünmek daha doğru olur.
Artıları: Kışlık, beş mevsimlik bir çadır için çok hafif (2 kilo), oldukça küçük paket boyutu var, çok kolaylıkla ve kısa sürede kuruluyor (üç değişik renkli aluminyum çubuk, uygun renklerdeki tünellere itiliyor). Çadır olağanüstü sağlam ve tünel şekli dolayısıyla rüzgara son derece dayanıklı, iyi kurulunca davul gibi gergin oluyor. Rengi mükemmel (altı sarısı). Tek kat su geçirmez/nefes alabilir kumaşı, kışın soğuk havada (nem olmadığında) çok iyi soluyor ve hiç nem yapmıyor, nemli havada bile dışarıdan su almıyor. Çadırın iki ucundaki karşılıklı iki geniş kapı sayesinde gerçekten etkin havalandırma sağlanıyor (özellikle fırtına koşullarında içeride ocak yakmak gerekince). Gerdirme ipleri ve çadırın bazı yerlerindeki parlak bantlar, geceleyin çadırı bulmayı ve iplere takılıp düşmemenizi sağlıyor.
Eksileri: Sert koşullarda uzun süre geçirmek için yapılmamış olmasına rağmen, çadırın bagajı -vestibülü- olmadığı için fırtına halinde ocak çadırın içerisinde yakılıp, herşey ( kar eritme, yemek vb.) içeride yapılıyor, öyle zamanlar için çadır son derece dar ve rahatsız. Kısaca bagajı olmadığı için zor koşullarda kullanımı imkansız denilebilir! Ayakkabılar, çantalar vb. herşeyin de içeri alındığını düşününce, içerisinin tıkış tıkış olması çok klostrofobik oluyor! Ama hava iyi olunca tüm bunlar torba ile dışarı atılıyor ve içerisi boşalıyor. Velhasıl, çadırın kumaşı nemli / ılık havada (ülkemiz dağlarının genel hali), içerde biriken yoğunlaşmayı dışarı atamadığı için, ıslaklık kaçınılmaz oluyor… Ama bu The North Face’in suçu değil, zira bu çadırı yüksek irtifanın kuru/soğuk havası için üretmişler). Çadır self-standing (kendi kendine ayakta duran) bir tasarım değil de, tünel tasarımı olduğun için (kurması kolay olsa da) yere iyice sabitlemek lazım- bunun için de, en azından çadırın iki ucuna kar emniyet plakası, kazığı veya aluminyum kar kazığı kullanmak gerekiyor. Son olarak da, satış fiyatı çok yüksek ve kumaşlarıyla ilgili şikayetler nedeniyle uzun süredir üretimden kalkmış durumda……
Bu yazı yorumlara kapalı.