21 Şubat 2019

VAN- EREK SÜTUN DONMUŞ ŞELALESİNDE TIRMANIŞ

(Fotoğraflar: Mustafa Bingöl, İkra Tülek, Arda Türegün, Erhan Çalışkan, Tunç Fındık)

Bu hafta, 15-18 şubat 2018 tarihleri arasında, arkadaşlarım Arda Türegün ve İkra Tülek ile beraber  güzel mekan, doğa cenneti Van’da idik. Van, oradaki Patika Outdoor  dostlarımız sayesinde o kadar çok uğradığım bir yer ki, tamamen evimde hissediyorum. Velhasıl, bu sefer de değerli dostlarımız Mustafa Bingöl, Erhan Çalışkan, Nejdet Bozkurt (Nejo), Mehmet Gani Dalkılıç ve tabii İsmail Demir (Vanlı İso) ve ekibin tüm kalanı ile beraber, kış olmasından mütevellit, haydi, Erek Dağı donmuş şelalesine gidelim dedik. İyi ki demişiz, çünkü şelale çok iyi bir durumdaydı ve 2017 şubat sonunda yine bu ekiple beraber (o zaman beraberimizde  dostlarımız Doğan Palut, Kürşat Öztürk ve Gilberto Merlante de vardı) yaptığımız ilk çıkıştan sonra, bu şelalede tekrar tırmanmak fırsatını bu yıl ele geçirmiş olduk. Emektar fotoğrafçı ve kameraman abimiz Ali İhsan Öztürk’ün de bize eşlik etmesiyle, iki tam günü bu şelalede iki ayrı rotada tırmanışla geçirdik.  Doğrusu, 2100 metrelerde  aracın vardığı  son noktadan, Erek dağının kuzey yamacındaki kayalıklarda,  2300 metredeki şelalenin tabanına neredeyse iki saat, son yarısında diz üzeri ve bazen bel derinliği batak karı yararak geçmek  bana Annapurna dağı hazırlığı olarak hayıra geçti diyebilirim:-)

Bu şelale irtifa olarak yüksekte  ve kuzey bakışlı gölge bir amfitiyatroda olmasının verdiği  derin soğukluk ile, kışın bu ikinci yarısında genelde tırmanılabilir halde kalıyor  (hatta en optimum hali bu) ve adı üzerinde, gerçek bir buz sütunu. Tabanda 12m kadar kalınlığa sahip bu şahane  buz borusu, yıldan yıla değişmekle beraber, ortalama 26-33m arasında  tırmanış veriyor; çok büyük olmasa da, şekil ve tırmanış itibarı ile gördüğüm güzel buz şelalelerinden birisi.. Şelalenin yattığı  ve dere yatağına girdiği üst bitim kısmı bu sefer oldukça inceydi  ve biraz alttaki  kalın buzun olduğu yerden abalakov istasyonu ile emniyet kurmak gerekti. Erek sütun şelalesinin ortalama zorluğu WI4 gibi. Soğuktan dolayı buz bazen  kırılgan bir yapı sergilese de, dikey ve güzel bir tırmanış veriyor, üç ayrı zorluk ve diklikte kat tırmanmak mümkün.  Ayrıca sol tarafta Doğan’ın 2017 yılında çıktığı miks/buz rampası da ayrı bir rota seçeneği olarak bulunmakta.

Yerel dağcı dostlarımızın varlığı bu bölgeye en çok değer katan şey bence. Onlarla beraber burada yapacak daha da çok iş var, gerek kayada, gerek buzda. Hepine ayrı ayrı burada teşekkür ediyorum.

Yorum olarak, şahane güzellikte, gerçek bir dağ ortamında bir donmuş şelale tırmanışı… kaçırmayın!

A WEEKEND AT THE VAN’S EREK FROZEN ICEFALL

In my opinion, one of the most spectacular frozen icefall  routes in the eastern Turkey is  this one; the Erek Sutun Icefall.  This is a vertical column that varies in tallness of  26 to 33m every season, with a general difficulty of WI4 or so. The icefall is located at an exposed mountain rock bowl facing true north at an altitude of 2300m, and it is generally climbable all winter long, especially in february, due to continous cold of the altitude.  This time, with our local climber friends from  the city of Van (one of the biggest cities in eastern Turkey) and with my friends from İstanbul (Arda Turegun and İkra Tulek) we spent 2  beautiful days in this ice route. This was the second time this route was climbed, since our first ascent in winter 2017.  Approach to the  bottom of the route takes  almost 2 hours from the trailhead, in knee deep snow. 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.