18 Eylül 2008

YENİ TIRMANIŞ BÖLGESİ- GEYVE

geyve-eylul-2008-3.jpggeyve-eylul-2008-22.jpggeyve-eylul-2008-5.jpggeyve-eylul-2008-32.jpg

Geçen haftasonu (13-14 eylül 2008) İstanbul’a görece yakın ve son derece yeni bir tırmanış bölgesi olan, Adapazarı’na bağlı Geyve’ye gittik. Geyve’deki kayalıklar, arkadaşımız Murat Kandi’nin uzun araştırmalar ve gezilerle bulduğu bir yer. Geyve bölgesi gelişmiş tarım ve sebze- meyve arazileriyle gerçekten göz kamaştırıyor; yolda giderken incir-elma- ayva- armut ve en önemlisi üzüm tarlalarına dalmamak için kendinizi zor zaptediyorsunuz (hatta zaptetmiyorsunuz) 🙂

Bu sefer oldukça kalabalık bir ekiptik; Doğan Palut, Murat Kandi ve Efecan Aytemiz! Geyve’deki kayalıklar, bir spor tırmanış alanı için  oldukça yüksek sayılır (neredeyse tabandan 90 m. , ortalama iki ip boyu) ve kayalıklar masif, gri, aşınmış kireçtaşı; kısaca çok sağlam ve güzel rotalar sunacak bir yer. Öztürk Kayıkçı, Doğan Palut ve Murat Kandi’nin açtığı rotalarla, boltlu rota sayısı şimdilik 11 olmuş; VI dereceden VIII+/IX- (?) derecelere kadar zorluklarda rotalar var. Kaya, Türkiye genelindeki diğer yerler ile karşılaştırınca çok özel; cepli ve sağlam. İki ip boylu geleneksel rotalar için de enteresan bir potansiyel içeren bu bölgeye, yakında takoz ve friend’lerimle yine gitmek boyumun borcudur!

Ne desem boş; harika bir yer- keşfeden ve  rota açan arkadaşlara saygılar!

GEYVE- A NEW CLİMBİNG AREA AROUND İSTANBUL

Here is a brand new crag, called Geyve!

Geyve is actually not to close to  İstanbul, being 2 hours of driving distance away (160 km.) but offers good climbing, incomparable in quality and quantity  to the only place İstanbul could offer on natural rock,  Gebze- Ballikayalar. Geyve has great limestone almost 3 pitches high in places. The area was discovered by our friend Murat Kandi after quite a bit of searching in Google and some field trips. The region is famous for it’s agriculture- tasty vegetables and fruits are abundant. You are free to raid grapes and other aroma- filled fruits on the way to climbing.

On this hot autumn day of 2008, our big team of climbers  were having a field day looking at new routes  on solid limestone, and for a beginning, there were 11 bolted sports routes ranging from  VI to VIII+ approx (by 2010 that would reach 50 routes). The grey rock is fully featured with pockets and small crimps suitable for sport climbing and there are  some possible  multi pitch trad routes as well..

Big thanks to routemakers Ozturk Kayıkcı, Dogan Palut  and Murat Kandi.

Bu yazı yorumlara kapalı.