15 Ocak 2009

GEYVE’de KIŞIN TIRMANIŞ

img_0005.JPGimg_0011.JPGimg_0006.JPGgeyve-ocak-2009.JPGgeyve-ocak-2009-2.JPGgeyve-ocak-2009-3.JPGgeyve-ocak-2009-4.JPGimg_0073.JPG

(Fotolar için Murat Kandi’ye teşekkürler!)

Bu hafta ufak bir ekip olarak Adapazarı- Geyve’deki tırmanış bölgesindeydik: ben, Doğan Palut ve Murat Kandi.  11 ocak günü kar yağışlı bir İstanbul sabahından  gri, soğuk bir Geyve tırmanış gününe ulaştık, kafamızdaki soru işaretlerine karşın kayalar açık, yerde kar yok gibiydi. Sıfır derecede kar yağan havada, elleri dondurarak  ıslak kayalarda tırmanış.. doğrusu o an için çok da keyifli olmadı! Ama en azından günü kurtarmış, tırmanabilmiştik- bir termos kahvenin de bize yardımıyla. Gecenin bir kısmını, -4 derecede ateş başında muhabbetle geçirdik! İlginç bir detay olarak, Geyve’deki kayalıkların adının ‘Kocakayalar’ olduğunu da orada denk geldiğimiz  77 yaşındaki bir çobandan öğrendik. Ertesi gün, 12 ocak günü, gerçekten şahane bir tırmanış günüydü; apaçık rüzgarsız günde, güneye bakan kayalar sıcacıktı, ıslaklık kurumuştu. Dünün aksine, hava tişörtle tırmanılacak kadar durgun ve sıcaktı. Doğan ve Murat yeni açtıkları boltlu rotalarla uğraşırken, ben de bazı rotaları tırmandım; on-sight’lar beni bekliyordu:-) Sonuç olarak, bölgedeki toplam 20 kadar boltlu rota arasında yerlerini alan yeni boltlu rotalar oluştu. Doğan kızıl bir akıntıda yanyana açtığı üç adet zor rotayı düşmeden tırmandı (Billy İdol VIII, Atletico Bilbao VIII+ ve ? IX-), Murat ise yine gayet zor olan bir boltlu rotayı yapmaya devam etti.  Böylece 2009 yılının ilk Geyve tırmanışını yapmış olduk.

WINTER CLİMBING in GEYVE

Geyve is the best place to climb on rock in winter,  for the rock faces south and the smallest sunshine means dry rock and a very hot day- hence no climbing in mid- summer. So you can climb with t-shirt even when there is rare snow on the ground in Geyve. But if sunshine is absent, the rock is as cold as any winter rock climb anywhere. So, enhanced by some coffee in a flask, the first day  for us passed with cold fingers unable to feel the crimps, and under ocassional squalls  of  snowfall and grey clouds.  A few routes! At night, a temperature of  -4 C was  more bearable with  the help of some barbeque and a camp fire; then the next day was sunny and fine. On sight climbing was the order of the day, and  this was the first Geyve climbing of 2009..

Bu yazı yorumlara kapalı.