20 Ekim 2009

GEYVE’DE YENİ GELENEKSEL ROTA ‘KANDERESİ’ 2009

geyve-ekim-2009.JPGgeyve-ekim-2009-15-kopya.JPGgeyve-ekim-2009-16.JPGgeyve-ekim-2009-18.JPG

Bu hafta, Murat Kandi ile Geyve’ye seyahat ettik ve tırmandık. Öncelikle, kamp yerine inen traktör yolunda  çamura saplanan minibüsü itip kakarak kaslarımızı ısıttıktan sonra, bölgedeki bazı boltlu spor rotalara girdik. Gri kaya, temiz hava, güzel rotalar, daha ne olsun..

Geyve’nin şahane gri kireçtaşında gelişmesini istediğimiz geleneksel tarzda bir rota da açmak fırsatım oldu: ‘Kanderesi’ (V+, 30 m.)  Olukvari bir yapıdaki bacayı kapatan inatçı yeşil çalılarla boğuşarak ve kollarımı çizdirerek tırmandığım rotanın adı, Geyve’nin buradaki kayalarına yakındaki Ceceler köyünde verilen isimden kaynaklanıyor..

Geyve’de geleneksel tırmanış için söylenebilecek  söz; önceden yukarıdan iple inerek rotayı ot ve çürük kaya bloklarından  temizlemeniz halinde, hem tırmanış zevkli hale geliyor, hem de risk oldukça azalıyor. Tabii ki bu sadece tepesine yandan yürünerek ulaşılabilen yerler için geçerli; genel olarak burada olduğu gibi, tüm ara emniyet konacak çatlakları dolduran otları lider tırmanırken ölümüne, düşmemeye çalışarak yolmak,  gözlerinize ve içinize toz toprak doldurarak tutamak ve basamak yerlerindeki toprağı açmak, aşağıdaki emniyetçiye çürük taş blokları düşürmemek için ter dökmek ve akıllıca davranmak gerekiyor. Bu arada emniyetçi de uzun süren bu işlemler sırasında sıcaktan geberiyor veya soğuktan titriyor! Ee, geleneksel tırmanışın kolay olduğunu kim söyledi? Takoza bereket, kaslara kuvvet!

Murat da, bu arada, yukardaki resimde görülen büyük yüzün ortasındaki kulvardan iple inerek rota temizledi. Görünen o ki, yakında burada birden fazla ip boyuna sahip, alpin spor rotalar ortaya çıkacak. Her açılan rota, yapılan bolt masrafının yanısıra inanılmaz zahmetler ve gerçek ter dökme  ile oluyor… Daha yapacak çok iş, açılacak çok rota var.

CLIMBING ın GEYVE and A NEW TRAD ROUTE..

Once more  in Geyve, our new and beautiful climbing area around Adapazari. Our adventure started with a stuck minibus, which we warmed (mat-ybe burned!) our muscles before climbing on limestone. Grey massif rock, warm weather, good routes, what more a climber could ask?

The rock is not the best for trad climbing everywhere, no continous cracks. But i was able to make a new easy route ‘Kanderesi’ (V+, 30 m.), a very vegetated and sometimes broken steep chimney, Murat Kandi belaying me with patience.

Bu yazı yorumlara kapalı.