7 Ekim 2017

LASPORTİVA NEPAL CUBE teknik dağ botu

La Sportiva’nın efsanevi Nepal serisinin en gelişmiş  modeli, 2014’den beri  üretimi devam eden Nepal Cube, zaten klasikleşmiş  modeller olan Nepal Top Extreme  ve Nepal EVO’nun ardından hafifletilmiş, yalıtımı daha iyi, ergonomisi geliştirilmiş bir model olarak  çıktı. Kullanmak şansına eriştiğim  bu botla Himalaya ve Karakurum’da 6500 metrelerde üşümeden tırmandım, süper tozluk takarak çok soğukta kış çıkışları yaptım,  donmuş şelalelerde tırmandım; kısacası benim için ‘beylik’ diyebileceğim  ve vazgeçilmez bir ürün. Kar ve buzun  hakim olduğu genel teknik alpinizm rotaları, Alpler ve Kafkasya,  Türkiye’de kış tırmanışları için çok ideal.. şiddetle tavsiye ederim.

Cube modelinin en önemli özelliği,  Nepal Extreme modeline göre kayda değer derecede  hafifletilmiş olması (42 numarada çifti için extreme 2250 gram, cube 1780 gram), yani ayak başına sadece 825 gram bu botun ağırlığı. Sözkonusu fark, hafif materyallerle yapılmış -karbon  balpeteği yapıdaki- ara taban,  sertleştirme için kullanılan inceltilmiş küçük metal parçalar ve  inceltilmiş kauçuk  dış  çarşak bandından ileri geliyor. Buna karşın Cube  yine eski standart modeller kadar sağlam ve dayanıklı. Su geçirmezlik ve soluyabilirlik için yalıtımlı bir  Gore-tex astar içeren  Cube termal olarak gayet stabil. Agresif tırtıllı Vibram IBS  taban ve  3D Flex esneklik sistemi ile her tür zeminde (iniş-çıkış- yangeçiş, çamur- kar-buz-çimen-kaya-çarşak vb)  rahatsızlık hissetmeden, ama bileklerde yeterince destek ile ilerlenebiliyor (bunu ayaklarda çimentodan  birer kalıpla yürümemek olarak algılayın!). Cube’u giyip çıkartmak, ayarlamak  çok rahat, bağ kilit sistemi çok iyi işliyor.  Değişik  şekilli ve boyutlu  bileklere doğru uyum için konumu ayarlanabilir ve nemi emip  dışarı ileten cırtlı,  konforlu bir dil sistemi var; ayrıca botu kurutmak için bu dil sistemi  tamamen sökülebiliyor.

Nepal Cube, kutudan ilk çıktığı andan itibaren rahat,  hemen hiç alışma (yumuşatma) süreci  gerektirmeyen bir bot (gerçi tüm Nepal familyası için bu böyle idi). Bendekileri öndeki plastik  krampon olukları eriyene dek  çok uzun süre (5 yıl kadar) kullandım; suya, aşınmaya dayanıklı gerçek deriden olan üst kısımlar tamamen sağlam kaldığı için İtalya’da  sadece Vibram tabanları yenilettim ve ayakkabı yepyeni hale geldi.. Kısaca, ilk maliyeti pahalı olmasına karşın uzun hizmet ömrü garantili,  yüksek kaliteli, özenle üretilmiş bir dağcılık malzemesi. Her tür krampon (kayışlı veya otomatik bağlamalı, oynar  veya  rigid yapılı) kullanımına uygun yapıda ve 36-48 numaralar arasında bulunan  Cube’un kadın modeli de (farklı renkte) mevcut. Grivel, Petzl ve Black Diamond otomatik  krampon modelleri  ile mükemmelen uyumlu.

Aksiyonda genel dağ botu olarak, dediğim gibi, ilk andan itibaren rahat bir ayakkabı ve kramponla kullanım bu botun  özellikle iyi olduğu yer;  uzun, kulvar türünde buz rotaları ve birkaç günlük kış çıkışları için çok uygun. Tabii ki yalıtımlı süpertozluk kullanırsanız, bu bot  çok daha yüksek ve soğuk için daha ideal olacaktır.. Botun deri üst kısımları  ıslak kara uzun süre temasta bile  hiç kolay ıslanmıyor (Nikwax’ın  Nubuk  restorasyon sıvısı ile  ara sıra  beslerseniz bu özellik kalıcı oluyor)  ve ıslansa da hızlıca kuruyor,  Gore-tex yalıtımlı astar sayesinde nem ve üşüme sorunu en aza indirgenmiş, yani termal yalıtım niteliği gayet  iyi.  Botun yapısı, kramponla çıkılan miks zeminlerde  kramponu hassas kullanmanıza  yardımcı olacak kadar hissiyat sağlıyor.  Yeterince sert taban ve yeterince yumuşak ama aynı zamanda destek veren türdeki bilek destek sistemi  nedeniyle alpin kayada iyi tutunan bir model. Sırtta ağır yükle yapılan  uzun dağ yaklaşım yürüyüşlerinde de verdiği  rahatsızlık minimal (genelde çok sert tabanlı botların uzun yürüyüşte  dizleri mahvettiği bilinir).

Yine de, özelleşmiş  donmuş şelale tırmanışı için  veya Himalayada 7000m üzeri çıkışlar  amacıyla  ideal bot bu değil, bu amaçlar için  Lasportiva Batura, G2 veya G5 modellerini inceleyin.

Bu yazı yorumlara kapalı.