23 Şubat 2022

AĞRI-DİYADİN KANYONUNDA DONMUŞ ŞELALE TIRMANIŞLARI

(Fotoğraflar: Hüseyin Yıldız, Anadolu Ajansı, M.Burak Atalay, Tunç Fındık arşivi)

Ağrı’nın Diyadin ilçesindeki Murat  Kanyonunda donmuş şelale tırmanışı! Evet, uzun süredir aklımızda olan bu doğa harikası kanyonda kışları oluşan  buz şelalelerinde  tırmanışı  bu sefer, 6 şubat 2022 tarihinde Diyadin Kaymakamı sayın Alper Balcı’nın  nazik daveti üzerine gerçekleştirebildik. Diyadin soğuğu ile ünlü bir lokasyon, içinden termal yeraltı kaynaklarının karışarak aktığı  Murat çayı geçen  bu 30-40 metre yükseklikte, 4km kadar uzunluktaki sarp kayalık kanyonun her iki tarafında da kışları  fena halde güzel ve çok dikey donmuş şelaleler oluşuyor. İstanbul’dan dostum Arda Türegün ile gittiğimiz, Kars’tan ‘doğu illeri şelale sorumlumuz’  M.Burak Atalay’ın  ve  Hüseyin Yıldız önderliğindeki Iğdır Zirve Dağcılık Takımının katılımı  ile  Iğdır üzerinden Diyadin’e giderek  tırmandığımız  buz rotası, Diyadin’in içinden kanyona inen yoldaki ilk donmuş şelaledir ve tamamen dik bir buz sütunudur. Tırmandığımız hali ile 30m uzunluk ve WI5 (veya belki 4+) zorluğundaki şelale tamamen duvara dayalı ve üst kısmında daralan, güvenli formda,  masif yapıda, iyi vida alan yapıdaydı ve tüm gün gölgedeydi.  Eksi 20 derece soğuk ve kesintisiz esen şiddetli rüzgar nedeniyle bazen zorlaşan tırmanış, buna rağmen harikaydı bence çünkü ortam fantastik; tepesinde evler olan dev bir kanyonun duvarında dik buzda  tırmanış, aslında dağcılığın antitezi olan bir ortam, yani medeniyetin tam içinde ama bu kadar sert ve vahşi..

Potansiyel olarak, ertesi gün yaptığımız bir keşif ile  gördüğümüz kanyonda onlarca doğal şelale var ve hepsi de tırmanılır (ve çoklukla zor)  yapıda.  Ancak kanyon  bu tarzda tırmanışa açılacaksa içinde  detaylı bir temizlik yapılması  şart  ve doğal kanallardan akan  suların temiz olması gerekiyor, zira bazı  şelaleler pek temiz gözükmüyorlardı:-) Yapay olarak su yönlendirilmesi halinde bu bölgede büyük ve dik yapay şelaleler, zor sütunlar  elde etmek de mümkün, bunun için de önümüzdeki zaman diliminde kaymakamlık desteği ile  beraberce çalışmaya devam edeceğiz. Rotalara ulaşım son derece  kolay ve ‘sportif buz tırmanışı’ için bu bölgeye gitmenizi, Diyadin’de buz tırmanışını deneyimlemenizi şiddetle  tavsiye ederim…

Bu tırmanışın olmasına sebep olan nazik davetleri için Diyadin Kaymakamı  sevgili Alper Balcı’ya gönülden teşekkürler ederim. Ayrıca bu geziye önayak olan Anadolu Ajansı Iğdır müdürü Hüseyin Yıldız’a da çok teşekkürler! 

ICE CLIMBING  IN AGRI-DİYADIN CANYON WALLS!

This first week of february, we climbed some icefall on the walls of Diyadin Canyon near  the town of Agrı, which is easily the coldest place in Turkey.  With my friend Arda Turegun, we climbed a route of 30m length, and of WI5 or so in difficulty. The ice was  a well formed buttress of solid built, tapering to the top part, and extreme cold around minus 20c temp and wild winds made  our job harder, but it was nice climbing. The canyon offers a lot of potential for natural icefalls as well as artificial ice. We shall be back! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.