16 Eylül 2021

ALADAĞLAR-CIMBAR BOĞAZI YENİ GELENEKSEL KAYA TIRMANIŞ ROTASI ‘YAVER’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Burak Gürer)

Cımbar Boğazı sonundaysanız ve hava kötü, gün kısa ise eğer, bizim bu rota neden sizi beklemesin: ‘Yaver’ Neden ‘Yaver’ derseniz, daha batıda kalan Paşa Tepe‘nin doğu yöne bir uzantısı olan slablı kaya bandında olup, onun bir minyatürü olduğu için! Fakat bu kısa, karmaşık olmayan  geleneksel rotada kaya pek sağlam değil ve emniyet imkanı  biraz sınırlı, yani aslında çürüklük ve gevşek taşlar  ile kayada çatlak yapısının az olması nedeniyle gerek lider, gerekse artçı tırmanıcı için risk içeren bir hat oldu; sözkonusu çürüklük tırmanışın tadını cidden kaçırabiliyor…

Dostum Burak Gürer ile 11 eylül 2021 tarihinde tırmandığımız kısa rota ‘Yaver’, en çok 4 ip boyu ve  ortalama 200m uzunlukta,  IV-, IV+ derece kaya zorluğundadır.  Aslında Cımbar  Oba yeri kampına yakınlığı nedeniyle bir dinlenme gününde veya kötü  hava aralık verdiğinde hızlıca tırmanılabilecek bir rotadır, inişi de çok basittir.  Rotaya yaklaşım Oba yerinden 100m kadar irtifa farkı alarak çarşaktan, 20 dakika gibi bir sürede yapılır (bu rota, Oba yerine göre kuzeybatıda olan ve Paşa Tepe’den doğuya uzanan, Davlumbaz’ın güney tarafında kalan, güneye bakışlı kaya bandındadır). Rota girişi için, bakınız topo.

1.ip: iyi sayılır kalitede, sağlamca bir köşe-çatlak ile başlanır ve yukarıda sağa döndüğü yerde harika bir köşe-dihedral-çatlak tırmanılır (IV, IV+, ara emniyet iyi, kaya sağlam), bu pasajın bittiği yerde çürük, döküntülü taşlarla dolu sığ bir çanağa  çıkılır; çanağın en solunu sınırlayan kulenin tabanı ve devamındaki dikçe, emniyet noktası vermeyen sırttan ip boyu sonuna dek gidilir (III+, çok çürük ve gevşek bloklar var, bu nedenle dikkatle tırmanılmalı). Az sağda  duvar ortasında sığ bir setteki istasyon için emniyet noktası bulmak oldukça dertli ve gözünüzü dört açıp aranmayı gerektiriyor, çünkü kaya bu kısımda  zor olmasa da  son derece çürük ve kırık-döküktür (takoz çatlakları yok, bu yüzden sikke kullanmanızı tavsiye ederim!) IV+ 60m 

2.ip:  İstasyonun üzerinde az sollu yükselen ve giderek sağlamlaşan 15 metrelik kısa duvar tırmanılır (IV, IV- gibi, ara emniyet iyi, kaya sağlam sayılır) ve devamında sol sırtı oluşturan slabın üzerine çıkılır. Çürük ve ara emniyeti kıt  kısa geçişler ile, üst kısmında dikleşen slab  sonuna dek çıkılır, solda kalan korunaklı köşede, dar sette istasyon, IV- 50m 

3.ip: Korunaklı köşeden sağlı yükselen başlangıçla yukarı uzanan çürük, taşlı oluğun sağında yükselen  sağlam yapılı  sırt/mahmuz sonuna dek tırmanılır (IV- gibi, geneli oldukça sağlam kaya, ara emniyet var)  ve sırtın bitiminde, zirve kellesinin tabanını oluşturan taşlı-çarşaklı kulvar kıyısında istasyon, III+ IV- 30m

4.ip:  25m kadar taşlı kulvarda yükseliş (II) ve ardından zirve kulesine sağdan, dik ama kolay etapta  tırmanışla (III) rotanın bitimine varılır, II III, 60m

Ortalama 1 saat 45 dakika  süren rotanın inişi,  sağ üstte kalan çarşaklı düzlükler ve çanaklardaki belirgin patikalardan Cımbar Oba yerine  kolaylıkla, yürüyerek yapılır. 

Kaya kalitesi olarak çürük bir hat, pek tavsiye edilmez (Burak’ın kaskına biraz taş düşürdüğümü söylemem gerek!). Girerseniz sikke taşımanızı öneririz. 

Kaya çürük de olsa, çok ip boylu geleneksel tırmanış bir deneyimler bütünüdür ve Aladağlar’ın herkese öğreteceği birşeyler daima vardır!

A new, short trad route at the end of Cımbar Valley of our Aladag range, that we climbed  with my bro Burak Gürer. This route, ‘Yaver’  is an approx 200m, max 4 pitch trad route with max grade of 4+, but rock quality is  not really fine and valid belaying is not always possible. Anyway, climbing cannot be always on the best of rock; rotten, friable  rock of Aladag range also teaches  a lot!

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.