2 Ekim 2020

ALADAĞLAR- CIMBAR KANYONU- YENİ GELENEKSEL KAYA ROTASI ‘ANTİDEPRESAN’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Onat Başar)

Cımbar kanyonu içinde sağ duvarda, bu sefer bir başka dostumla, Onat Başar ile 13 eylül 2020 tarihinde  tırmandığımız çok ip boylu bir geleneksel rota ‘Antidepresan‘. Uzun bir kurs günü sonunda sinirlere iyi geldiğini söylemek mümkün:-) Bu rota 110m ve 3 ip boyu uzunlukta, geneli V, bazen de VI- derece geleneksel tırmanıştan oluşmaktadır. Rota, Cımbar boğüazının içinde, girişten  600m kadar içeride sağ taraftaki ‘Ardıç Sektör’ olarak bilinen slabdaki boltlu rotaların tam üzerindedir ve girişi bu sektörün sol kıyısından 20m kadar  solda, belirgin çarşak kulvarı-yamacının kayaya birleştiği yerdendir. Rota öncelikle kısa bir duvar ile üstteki sete ulaşır ve sağda kalan baca-çatlaklarla yukarıya ilerler.

ilk ip boyu çürük, tepesinde dar bir negatif bant bulunan yüzden girer. Tırmanışın bu etabında ara emniyet sınırlı, kaya biraz çürüktür ve bazı yerlerde tutmak istemeyeceğiniz gevşek, boş ses veren bloklar vardır. Yine de, ilginç bir etap olan bu kısım biraz sollu yükselen tarzda, minimal ara nokta ile, bazı yüzey ve köşelerle yükselişle, sözkonusu ufak  dar negatif bantın sol ucundan başlayan sırt yapısına ulaşır ve çıkılan eğimli, taşlık sette istasyon kurulur (ancak bu set çok çürük, otlu ve gevşek taşlı, istasyon noktası bulmak sıkıntılı, gerçekten de  azami dikkat gerek!). Kabul etmem gerek ki, toplamıyla tatsız bir ip boyuydu neyse ki kısa sayılırdı (1.ip: V- 25m). 

İkinci ip boyunda, sağa eğimli sette 8m kadar sağlı yükselişle, kolay bir slab yapısı  yan geçilerek (III, III+), belirgin köşe-layback çatlağa ulaşılır ve bu zevkli, layback tırmanış veren, ara emniyeti iyi etap tırmanılır (V). Devamında ardıç ağacının sağına dek devam eden belirgin sağlı rampa (IV-) ve sonrasında sola yükselen diğer bir kaya rampası (IV, IV+) tırmanılır ve  bunun vardığı solunda ağaç olan  kısa çentik  baca (V-) ile çıkılan dar sette, mükemmel yapıda kayada istasyon kurulur (2.ip: IV+, V 50m)

Üçüncü ip boyu kısa ve emniyeti kıt bir dikey duvar (5-6m, V-) ile  dar, otlu sete çıkar ve üst gri  duvardaki belirgin ‘mermi şekilli kulecik’in sol çatlağı tırmanılır (zevkli ve sağlam etap,  görece zor giriş, V- gibi, üst kısımda iri bir kumsaati var). Bunun bitiminde başlayan  slablı, dikey ve  zorlaşan bir yüzey ile devam edilir (ara emniyet kıt, iyi hamleler, VI-) ve tepede uzanan sırt-mahmuzun kolaylaşan çatlağı ile, kuleciklere ve sete ulaşılır; sağda iniş için de kullandığımız  kulede, babada kalın ip halkasında istasyon (3.ip: Vı- 35m) Rota burada sollu yükselen kolay sırtlar ile tepede uzaktaki duvarlara bağlanmaktadır (sağda ise geniş set var).

İnişi aynı rotadan yaptık; baba ve kalın ip halkasından 50m inişle, rampanın ortasındaki çam ağacına vardık ve bundan da kalın ip bırakarak (bu ağaçta eski perlonbant da vardı) iple 40m indik. Ulaştığımız setin, spor rotaların en solundaki  çam ağacından ortlama 20m inişle (ağaçta kalın ip halkası bıraktık) zemine vardık. Kısa bir akşamüzerinde 2 saat 45 dakika süren tırmanışımız aslında zevkli bir alpin kaya tırmanışı; ilk ip boyu haric inde kaya kalitesi ve emniyet imkanı oldukça iyi ve tırmanış boşluklu ve güzel. Tatsız olan ilk ip boyunu bypass etmek için seçenek olarak, ilk ip boyu bizim girişle değil de, ‘Ardıç Sektör’ en sol boltlu rotayı geleneksel tırmanarak yapılabilir (gelenekseli ara emniyeti oldukça  eksik girişli bir V+, VI- 25m)

Bu rota için en az 50m’lik çift ip tavsiye ederim. Tam iki set yaylı tıkaç (camalot- totemcam vb) ve tam set telli stopper takozu, birkaç sikke (ilk çürük etapta işe çok yaradı)  ve bol uzun perlonbant hayati..

Teşekkürler Onat kardeş, yine tırmanacağız!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.