11 Haziran 2021

ALADAĞLAR- KÜRŞAT AVCI DAĞI DOĞU DUVARI YENİ ROTA ‘ORTA PARMAK’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Burak Gürer, Tekin Toprak)

Kürşat Avcı dağı! Aladağlar’ın Emli boğazında, Parmakkaya boğazı’nın girişinde ve güneyindeki bu üç tarafı kadim dostum Kürşat Avcı’ya yaraşır derecede güzel  kaya   duvarlarla kaplı pruva bize yine iyi bir kaya rotası verdi.  Bu seferki ekibimiz Gaziantepli dostum Burak Gürer  ve Diyarbakır’lı ‘mihmandardaş’ dostum Tekin Toprak ile nacizane bendenizden oluşmaktaydı, birkaç tırmanış günümüz vardı, kısa bir sefer olacaktı bu.. ‘’Haziran ayıdır, dağda kar-buz olur’’ diye kazma krampon bile götürmüşken, temmuz ayı sonuna rahmet okutacak kurulukta bir Aladağlara geldik. Mehmet Şenol abimizin bizi Sarımemedin Yurdu’ndan, artık ökseotu asalağı nedeniyle ölmeye yüz tutmuş zavallı  Emli ormanı yolu sonuna atmasıyla kollektif işkencemiz başladı; katır ölüsü misali çantalar sırtta, Bölükorman içindeki emektar, ne günlerimize şahitlik etmiş  patikadabol sohbet altında  yürüdük ve serin, çok rüzgarlı akşamüzerinde kendimizi 2100 metredeki  klasik Akşampınarı çadır yerlerine attık. Şansımıza pınarda  gayet iyi su vardı ve çobanların plastik borusunu kampın içine dek  uzatarak tarihin ilk ‘çeşmeli’ Akşampınarı kampını kurmuş oluyorduk!

Bu seferin ilk atımı olarak  Kürşat Avcı dağının doğu yüzünde yeni, kısa sayılır bir hat çıkarak ısınalım dedik. Tepesindeki  otlu, topraklı platonun en solunda ‘Yağpınarı’ adıyla anılan mevsimlik  bir su kaynağından dolayı köylülerin nadiren ‘Yağpınarı tepe’ olarak da tanıdığı bu dağın kuzeyinde 2, doğusunda ise 5-6 adet  kayıtlı geleneksel duvar rotası bulunmaktadır (bakınız, benim Aladağlar kitabı!). Ve de, doğu yüzünü oluşturan duvara Akşampınarı’ndan bakarsanız eğer,  üç ayrık kuleden oluşan  bir yapı göreceksinizdir. İşte biz de,  bu üç kuleden ortadakinin bakir doğu yüzünde 4 haziran 2021 gününde  ‘Orta Parmak’ adını verdiğimiz yeni bir kaya rotası açarak sefere başladık. 280m ve 6 ip boyu uzunlukta,  maksimum VI+ derece zorluk içeren yeni hattımız genelde sağlam kayadadır ve 3 ip boyunda VI derece civarı tırmanış  zorluğu vardır. Duvarın biraz güneye döner gibi olduğu bu güzergahı daha iyi görmek için Parmakkaya boğazında Akşampınarından biraz vadi tabanında yükselmek gerekiyor. Bu hat, Kocadölek’ten tam profilde kaldığı için doğru ayırdedilemiyor. Velhasıl..

Sabah saati serininde acele etmeden içilen sakin kahvenin tadı hiçbirşeyde olmaz. Burada da durum farklı değildi. Acelesizce toplanıp  çarşakta biraz debelendikten sonra  saat 10 gibi artık seçtiğimiz hattın tabanındayız. Doğal olarak hazırlanmak zaman alıyor.. acelesizce!  Tırmanış, doğu yüzün sol tarafı gibi, orta kule tabanından,duvara girişi zorlaştıran negatif-kırık dökük çürük  sarı bantın sol  bitiminde bir sette başlıyor..(bakınız, topo)

1.ip: Güzel ve dik, sonunda bacak şpaget açmalı (!) bir baca –çatlak pasajı  ile giriliyor (IV+, ara emniyet gayet iyi ve bol) ve  devamında dik, sağlam sırtçıklar, köşeler ve çatlaklar ile (IV+, ara emniyet iyi) bu ilk  ip boyunun ‘bonus’u olan harika, kahverengi dik duvarı bölen açık bir köşe-çatlağa varılıyor. Sözkonusu devamlı uzanan  ve girişinde dışa atan el çatlağı ile (VI, çok sağlam, ara emniyet çok iyi) ip boyu sonunda çatlak sağında kalan dar kırık terasın  sığ, küçük setinde istasyon,  VI, 45m

2.ip: Terastan yukarıya dik doğrultuda  uzanan kırıklı sırt hattında kolay tırmanışla,  belirgin kulenin sağ tabanına varılıyor, III+ 30m

3.ip: Kulenin ön yüzünü solda bölen çatlak-köşe tırmanılıyor (IV+ ara emniyet iyi) ve kulenin tepesinde, sağından arkasına geçilerek (III) arka çentiğinden yukarı devam eden kumlu setli, zor olmayan kaya etapları tırmanılıyor (III+, ara emniyet sınırlı) ve yukarı uzanan belirgin taşlı, çarşaklı kulvarın ağzında istasyon (istasyon kurmak sıkıntılı, sikke yararlı oldu) III+, IV+ 55m

Bu noktadan yukarı uzanan sözkonusu belirgin taşlı-çarşaklı kulvarın  içine girilir (I, II) ve bir ip boyundan az mesafede (50m kadar)  sağ taraftaki dik yüz tabanında istasyon; biz belden emniyet aldık.

4.ip: Setli kaya duvarındaki kolay sırtlar ve köşelerle başlanır (III+) ve  giderek dikleşen yüzde son kısımda bir çatlak ile (IV-), belirgin gri-kahverengi zirve kulesi duvarını bölen şahane köşe çatlak/dihedral tabanındaki sığ sette istasyon, III+, IV- 55m

5.ip: Muhteşem bir etap: dik  duvarı dikey doğrultuda bölen şahane köşe çatlak/dihedral tırmanılır (VI veya VI+ gibi, ara emniyet gayet iyi, iki yumruk boyutu büyük boy friend/camalot yararlı olacaktır). Didehral pasajının bitimindeki derin sıkışmayla geçilen yarıntı ardından dik bir yüzey (V+ ,ara emniyet var) ile sollu yükselen rampa-çatlak-baca sistemi yakalanır (IV+, ara emniyet iyi) ve ip boyu sonunda iyi bir sete varana dek ilerlenir, VI, VI+ 55m

6.ip: İstasyondan sağlı tırmanışla kızıl dik duvarı bölen  dikey el çatlağı ve bunun pozitife çıkışını kapatan kısa  göbek  tırmanılır (VI+, ara emniyet var, kaya sağlam) ve sığ, boşluklu set ile 3-4m kadar solda kalan dikey, çürük, dışa atan baca-çatlak tırmanılır (V+, ara emniyet sınırlı). Bunun vardığı dar ufak  çentikten soldaki kulenin yüzü ile tepesine çıkılır  (IV+) ve kulenin ardında istasyon  VI+ 30m (bu ip boyuna seçenek olarak, istasyonun solunda kalan daha kolay, rahat  bir baca ile tepeye ulaşmak da mümkündür)

Çıkılan sırttan 50m kadar kolay ama dikkat gerektiren  tırmanışla (II)  yatık, otlu topraklı  platoya çıkılıyor ve buradan da batıya 60m kadar irtifa alımı ile 2550 metrelik zirve sırtına  ve zirveye varılıyor.

Toplam 4.5 saat süren tırmanışımızın inişini klasik rotadan, güneydoğu bakışlı  çarşak kulvarından 50 dakikada yaptık. Akşamüzeri, Akşampınarında çay ve bisküvi saatiydi..

Yorum olarak: Geneli sağlam kayada, zevkli, hızlı ve kısa  sayılır bir geleneksel duvar tırmanışı. Manzaralı, üç etabı gerçekten harika VI derece dikey etap sunan  bu rotayı tavsiye ederim.  Tırmanışı üç kişi yaptığımız için çift ip kullandık, ama tek ip kullanmak da gayet olasıdır. İki set totemcam ve camalot, küçük set telli takoz, bol perlonbant ve kask mühim. Birkaç sikke taşıdık, bazen kullanılabiliyor! Yine de çürük yerler, gevşek bloklar  var, dikkat!

İşte böyle! Arkası yarın, tırmanışla kalın!

Bu yazı yorumlara kapalı.