22 Eylül 2016

ALADAĞLAR- NARPUZ İKİZ KULE-YENİ DUVAR ROTASI ‘İLLUMİNATİ’

ikiz-kule-illuminati p1030911 p1030986 p1040003 p1040017 p1040028 p1040033 p1040039 p1040043 p1040044 p1040045

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Serdal Televi)

Bayramdaki tırmanışlar serisi devam ediyordu ve yine Narpuz boğazına girdik dostum Serdal Televi ile, takvim sayfası 13 eylül 2016 gününü gösterirken..  Bu sefer kendimize seçtiğimiz  hedef, yıllar önce 2000 senesi ocak ayında ilk rotasını Kanadalı tırmanış arkadaşım Tom C. Clark ile beraber açtığımız İkiz Kule adlı kaya yığınında bir diğer rota açmaktı. 2000 yılından beri unutulmuş, kendi haline bırakılmış bir kaya yüzü!  Kaya  kalitesinin iyi olduğunu bildiğim, ancak çok keskin nitelikli taşa sahip bir  yerdi burası. Bu sefer tam kule hizasında değil de, biraz daha omza çıkacak bir hattan girdik. ‘İlluminati’  adını verdiğimiz  rota  4 ip boyu ve 167m uzunlukta, geneli V-, kilit ip boyunda ise maksimum VII+  derece zorluk veren  bir geleneksel hat oldu.

Rotamız, İkiz Kule’nin güney yüzündeki belirgin bir kırık slab bloğunun sağındaki ufak slabdan başlıyordu. Yine, güneşli bir sabahta yeni bir rotaya girmenin kalbe pırpır veren dayanılmaz neşesi!  İlk ip boyu, giriş ve ortada  dik etap sunan  zorluklarla setli kayalıklardan devam edip bir baca-kulvarın sırtında sonlanıyordu (60m, III+, V-). İkinci ip boyu ise, dik bir slabda sağ traversle dikey ve zor, emniyeti eksik bir bacadan devam eden teknik etaptı (27m, VI+). Bu etabın güzel çatlak-bacası göründüğünden çürüktü ve  artçı bazı iri blokları devirerek  rotayı temizledi! Bu noktada varılan  kulecik istasyonu üzerinden,  önce kısa sağ travers, sonra bir mahmuzda dik tırmanışla setli kayadan devam eden üçüncü ip boyu,  İkiz Kule’nin bu tarafını bölen belirgin geniş sete ulaştırdı bizi (35m, IV+, V-). Rotanın belirgin kilidi buradaydı; 2000 yılı kışında  çıktığımız, soldaki  kaya baca-kulvarının sağ tarafındaki sarı-kızıl duvarı bölen  ve belirgin Y şeklinde, negatif girişli çatlak hattı oldu. Bu devamlı zorluk sunan ve kayası çok sağlam   çatlakta toplam 3 adet sikkeyi hem yolu göstermesi, hem de  bizden başka rotayı çıkacak  ekiplere yardımcı olması için  sabit bıraktık.  Çatlak, zor, ayaksız ve negatif girişle başlıyor (sikke var) ve  diklikten ödün vermeden sağlı hatta devam ediyor; neyse ki ara emniyet imkanı, çok bol olmasa bile  var. Yüzeyde çatlağın ulaştığı  yegane dinlenme olan ufacık  setten layback zor  çatlak ile yukarı sollu tırmanış ve traversle (traverste 2 sikke var)  sırtın üzerine ve tırmanışın bitimindeki otlu dağkeçisi setine varıyor (45m, VII+). Doğrusu bu son etapları güneye bakan yüzün kavurucu öğlen sıcağı nedeniyle, kaya tırmanış ayakkabılarının sıkması işkence haline gelip yanarak bitirdik.

İniş, İkiz Kulenin ardından batıya (sola) inen kaya ve çarşak kulvarından basit tırmanışla (II, III) yapılıyor.

Yorum olarak, eğlenceli ve geneli iyi kayada olan bir çok ip boylu geleneksel tırmanış oldu. Kaya oldukça dikenli ve ellere hasar veren türden..

 

Bu yazı yorumlara kapalı.