5 Ekim 2009

ALADAĞLAR-LAHİTKAYA, GÜVERCİNLİK KULESİ VE GÜZELLER’de İLK ÇIKIŞLAR 2009

lahit_kuzey.jpgguvercinlik.jpgguzeller_bati.jpgsalim-abi-ev.jpgcukurbag_elma.jpgguver_rampa_-3.jpgguver_rampa_slab.jpgguver-rampa2.jpgguvercinlik_inis.jpglahit-rampa.jpgguver_rampa.jpgguzeller-_efe_-tunc.jpgkaldi.jpg

Partnerim Efecan Aytemiz ile beraber, 27 Eylül – 4 ekim 2009 tarihleri arasında Aladağlar’da 6 gün geçirdik. Şansımıza,  beklediğimiz ‘pastırma yazı’ gelmişti. Önceki haftaların  yağışlı havasına tezat, süper bir havada, Sıyırma Boğazında 4 yeni alpin duvar rotası tırmandık.

Çukurbağ köyünde yine Salim Abimiz bizi karşıladı. Köyde tam elma zamanıydı; tüm ağaçlar elma ağırlığı ile dolu doluydu. Sadece elma değil, cevizler de olmuştu..  Velhasıl, Salim Abi bizi traktörü ile Emli Boğazı’na, ormanın içine bıraktı ve sırtta 2o kilo çantalarımızla Sıyırma Boğazı’na geçtik. Sezon sonundaki olağan hali ile kupkurak olan Aladağlar’da, Sıyırma Boğazı’ndaki tek kalıcı su kaynağı olan Sulağankeler’de  (dağcıların verdiği ad ile Valikonağı!), 2500 metrede kamp attık.  Şükür ki, şıkır şıkır akan ve dakikada bir litrelik tencereyi dolduran bir suyumuz vardı.

Günlük rutinimiz sabah 5.30’da, hava karanlıkken  uyanmak, günışığı ile rotaya girmek ve akşama kadar tırmanmak, hava kararırken çadıra dönmek, kaynaktan su doldurmak, uzun uzun çay kahve ve sohbet ardından bol yemeğe dalmak ve sonra da uyumaktı. Bir hafta sonunda bacaklar betona, eller dövülmüş  bifteğe döndü de, eve dönmeyi akıl edebildik 🙂

Hava çok iyiydi, çoğu günler gökyüzünde bulut bile yoktu. 3000 metre yükseklikte, duvarın  gölgesinde ısı neredeyse sıfıra düşüyordu ve tırmanırken bazen oldukça üşüdük. Geceleri ise tamamen dolunay vardı ve dağ gündüz kadar aydınlık oluyordu. Zemin ve duvarlar kuruydu, ama kuzey yüzlerde önceki haftalar yağan ve cam gibi donan 20 cm. kalınlığında  kar parçaları kalmıştı;  bu da bazı kulvar ve baca içlerinde tırmanırken ufak tefek sorunlar yarattı. Kısaca, Aladağlar’da olmanın en iyi zamanıydı.

Sonuç olarak, aşağıdaki rotaları tırmandık.

1. Lahitkaya (3150 m.) kuzeydoğu sırtı  ilk tırmanışı (29 eylül 2009): 300 m . yükseklikte, III, IV ve VI+  derece etaplar ile 6 ip boyu tırmanış. Bu rota Lahitkaya’nın kuzey yüzü’nün solundaki slab bir rampa ile başlıyor, ardından negatif bir duvar etabını tırmanarak kuzey yüzünün tepesini kapatan lahitin sol kulvarına ulaşan kolayca sırtları takip ediyor. Rotaya, niteliğinden dolayı ‘rampa rotası’ tanımını verdik. Kaya genelde sağlam, ara emniyet açısından biraz kötü. Ancak kısa zor etaplar veren ve eğlenceli, manzaralı bir rota.

2. Güvercinlik Kulesi ana  zirve (3185 m.) doğu yüzü ilk çıkış (30 eylül 2009): 300 m. tırmanış, III+, IV+, bir etapta VI+. Bu rota, Kaldı buzul vadisine girince sağda kalan üç zirveli Güvercinlik  kule sistemindeki esas zirvede, hemen geneli sağlam kayada, zevkli bir tırmanış; rota bulma eğlencesi sağlıyor ve teknik etapları var..

3. Güvercinlik kulesi ana zirve (3185 m.) doğu yüzü- rampa rotası ilk çıkış (1 ekim 2009): 250 m. uzunlukta, V+, VI derece zorlukta, 4 ip boyu tırmanış. Doğu yüzün solundaki dik gri slab rampası ve bunu yukarı bağlayan negatif baca sistemi tırmanıldı. Kaya kaliteli, çürüklük az,  tarz olarak adeta Dedegölvari nitelikte ve emniyet imkanı çok iyi. Genel olarak, bu rotanın boşluklu ve teknik etaplardan oluştuğu söylenebilir.

4. Güzeller Dağı (3461 m.) batı yüzünde yeni rota (3 ekim 2009): 550 m. uzunlukta, III+  ila VI+ dereceler arasında 10 ip boyu tırmanış. Bu rota, Güzeller batı yüzünün sağında dik baca sistemleri ile ortadaki yatık zemine çıkıp, sonrasında  zirve kulesine direkt tırmanıyor. Zirve kulesinde VI- VI+ derecelerde harika kayada, boşluklu tırmanışlar ile zirve sırtının en batı ucuna çıkıyor. Kaya, beklenmeyecek derecede sağlam, ama yine de arada gevşek büyük bloklar var.

Böylece kış bastırmadan, yazdan kalan bu günlerde Aladağlar’da birkaç aksiyon daha yapmış olduk……

FİRST ASCENTS İN THE ALADAG RANGE

A good time to be in Aladag- just as the winter comes around the corner. Days are shorter but sometimes, as we got, you can have excellent weather for climbing. The north faces are usually cold, especially if it is windy.. We made 4 new multi pitch routes, all first ascents in the Siyirma Valley.

1. Lahitkaya (3150 m.) NE ridge first ascent (september 29, 2009) 300 m. ascent, generally III+, VI+, one pitch VI+, 6 pitches. A ridge-face combination with one hard step. Good rock.

2. Guvercinlik kule (3185 m.) main summit E face, a new line   (september 30, 2009) 300 m ascent , III+, IV+, one pitch VI+, a route providing routefinding challenge on good rock. We made the first ascent of another line on this peak in 2006.

3. Guvercinlik kule (3185 m.) main summit  E face, ramp route first ascent (october 1, 2009) 250 m. ascent, V+, VI, 4 pitches. Good rock, exposed climbing.

4. Guzeller (3461 m.) west face /west headwall first ascent (3 october 2009) 550 m. ascent III+, VI+, 10 pitches. The crux is the upper part- a headwall, exposed and steep, but with good belays whatsoever.

Bu yazı yorumlara kapalı.