4 Nisan 2018

ANTALYA-BEREKET/TUNÇ DAĞI KUZEY YÜZÜ YENİ ROTA ‘ENGEREK KULVARI’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Bilenler bilir, kış bitimi günleri (mart sonu-nisan başı), Antalya’nın dağlarında erime-donma şiddeti nedeniyle çok ideal kar-buz koşullarının geleneksel olarak hakim olduğu  bir dönemdir. Her ne kadar  2017-18 az karlı bir kış  dönemi olmuş olsa da, bu son karlı zamanda arkadaşım Cemal Zerepcan’ın beni Geyikbayırından toplamasıyla, rotamız ‘arka bahçedeki dağ‘ olan Bereket/Tunç Dağı’na çevrilmişti, kazma-kramponlu! Kar ve buzun haline göre, yüksek dağlarda olana benzer bir parkur seçerek antrenman yapacaktık. Bu 28 mart 2018 sabahında durum çok uygun gözükmekteydi; tabanından 500m yüksekliği bulan ve kayalık sırtlar ile kulvarlara ayrılmış geniş yüz sert kar  doluydu ve kayalar  tamamen kuruydu.  Nihayetinde  orta ana kulvar ve sırtını izleyerek doğrudan 2618 metrelik  zirve plaketine varan ve devamlı surette  kıvrılarak gittiği için ‘Engerek Kulvarı’ adını verdiğimiz  bir rotanın ilk çıkışı yapmış olduk (450m uzunlukta,  geneli 40-45 derece,  bazı etaplarda 50+ derece eğimli kar-buz ve  kayalık sırtta M2 miks etap). Tabii belirtmem gerekir ki, batak kış karında veya tamamen kuruyken bu rota zevksiz -ve aslında manasız- hale gelecektir..

Araçla kış bitiminin sefil bozluğunu yaşayan Feslikan yaylasından geçerek vardığımız 1850 metredeki  Karçukuru Yaylasında hazırlandık; tırmanacağımız rotayı hızlıca seçtik (zaten amacımız antrenmandı, ben Nanga Parbat, Cemal ise Khan Tengri ve Pobeda’ya!). Rota tabanına olan 150m kadar yükseliş önceleri  çamurlu, sonrasında  otlu ve taşlı zeminden başladı, takiben az eğimli kardan (25-30 derece) devam ederek  seçtiğimiz kulvarın tabanına girdik; kar burada sertleşti ve kazma-krampon kuşanmak gerekti.. Seçtiğimiz güzergah kayalık sırtlar arasından dikleşerek devam etti (ortalama 40 derece)  ve dar ve dik bir darboğazdan (20-25m kadar 50+derece kar-buz) geçerek  orta kulvarın kayalık sırt ve karlı omuzlarına çıktı. Son kısımda yolu kesen kaya kulesinde 50 derece eğimli kar-buz ve M2 gibi basit  derecede, ama oldukça dik ve  dikkat gerektiren türde  miks tırmanışla zirveye yaklaştık ve son bir dik kar yamacı ile (45 derece) dağın tam orta zirvesine (Adnan Kayatepe zirvesi olarak biliniyor), tam zirvedeki plakete çıktık. Kar durumunun iyiliği nedeniyle ip açmaya gerek kalmadı, tırmanışı  toplam 2 saatte bitirerek rüzgarlı ve manzaralı günde  zirvede bir termos çay ve simitle  ufak bir  pikniğimsi kayıntıya uzandık. İniş en soldaki klasik rotadan (ortalama 30 derece eğimli sert kar) kramponla,  yaylaya yürüyerek oldu.

Yorum olarak: makul kar  koşullarını yakalarsanız kısa, güvenli ve zevkli bir rota, asla  gereğinden  zor olmamakla beraber, kar durumu kötü  ise giriş kısmında  ciddi çığ riski içerebilecek  bir dağ kar-buz kulvar tırmanışı. Merkez Beydağlarının en  iri  ve yüksek masiflerinden olan Bereket/Tunç dağının genel manzarası oldukça  güzel ve klasik rotadan  iniş gayet kolay ve hızlı. Antalya merkezden  dağa ulaşım (Karçukuru yaylasına asfalt yol açıksa) bir saat, Geyikbayırı köyünden ise yarım saat kadar alıyor.

A new snow-ice gully climb in Antalya Beydaglari Range, just 30 minutes drive from the  rock-climbing garden of Geyikbayiri village. Tunç/Bereket Dagi  (2680m) is a wide massif that has a rocky, gully infested north face and this week, 28th march 2018, with my friend Cemal Zerepcan from Antalya, we climbed a new mixed line there, that we named ‘Engerek Kulvarı’ (Viper Gully, in translation). This is approx. 450m long and it offers snow and ice climbing from 40 to 50+ degrees incline, with  some parts of straightforward mixed steps (M2 or so).  The snow-ice conditions, as it is usual in this area at the tail end of winter, were  superb and  in the gully there was good neve with dry rock, that made for fine and safe climbing. Our descent was from the standart route to the left, an easy walking type snow gully. For me, excellent training for the upcoming Nanga Parbat climb..

Bu yazı yorumlara kapalı.