10 Kasım 2019

ANTALYA-DOMUZUÇAN BATI YÜZÜ YENİ GELENEKSEL ROTA ‘TATLI SERT’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Arda Türegün)

Bu güzel sonbahar gününde, 23 ekim 2019 tarihinde, arkadaşlarım Gilberto Merlante, Wojtek Szeliga, Arda Türegün, İkra Tülek ve Mert Türkdoğdu ile beraber Geyikbayırından yola çıkarak, 16km ve yarım saat araç yolculuğu uzaklığındaki  ‘yeni yazlık geleneksel bahçemiz’ Feslikan yaylasındaki Domuzuçan batı yüzüne gittik, tam Dedegöl dağı dönüşünde. Herkes bir yere dağıldı, Gil ve Wojtek hemen önceki günlerde çıktığımız ‘500+‘ rotasını temizlemek ve istasyonları boltlamak için iple tepeden ineceklerdi, İkra ve Mert, 2017 yılında Cemal Zerepcan dostum ile açtığımız  ‘Darbeli Matkap‘ rotasını tekrar edeceklerdi, Arda ile ben de  yeni bir geleneksel rota açmaya  girişecektik, planımız buydu, öyle de oldu. Bu sefer Arda ile tırmandığımız rota, aslında fazla düşünmeden karar verdiğimiz bir hat oldu, Domuzuçan batı duvarının orta kısmındaki devasa girintinin  sol tarafındaydı. ‘Tatlı Sert’ adını verdiğimiz  bu yeni geleneksel yeni rota sonuç olarak 135m ve 3 ip boyu uzunlukta, geneli IV, tek bir etapta V- derece zorluktaydı.

Rota tabanına  Feslikan yaylasından yamaç aşağıya 20-25 dakika yürüyerek varılıyor (her zamanki gibi). Rota, geniş  girintinin tabanında sol  taraftadır ve gri, dikey bir kaya bandını bölen çatlak hatları ile başlar, rotanın tabanına, uçurumun dibindeki  devasa blokların arkasındaki bir sete çıkışla ulaşılır.  Tırmanış göbekli yapıda bir rampa-çatlak ile başlar (emniyeti kıt, çürük gözüken ama sağlam yapıda, IV+). Devamında biraz çürüklelşen ve bazen gevşek duran bloklara değmeden geçmeyi gerektiren çatlak sistemlerini izleyerek, kabaca  aynı hizada yukarı devam edilir (ara emniyet var) ; son kısımda sağlam yapıda ve zevkli tırmanış sunan bir layback el çatlağı ile (IV-) iki büyük blok tabanındaki iyi bir sete çıkılır ve istasyon kurulur (1.ip: IV+ 35m).

Bu setten 3-4m kadar sağlı traversle sağlam, güzel bir baca-kulvar-çatlak sistemine girilir, 15-20m kadar bu etap çıkılır (III+, IV-) ve az sollu tırmanışla zor olmayan ancak boşluklu sayılır  ardarda dik yüzler tırmanılır (IV). Ardından kısa bir slab ile varılan, iri kaya bloklarından  oluşmuş  kısa, negatifimsi duvar sollu bir çatlak-rampa ile aşılır (çürüklük var, IV-) ve düşmüş blokların oluşturduğu engebeli, keskin köşeli bir setin kıyısına varılır; birçok iri blokların oluşturduğu dik bir köşede istasyon kurulur (2.ip: IV, 45m)

Son etap, büyük düşmüş bloklar arasındaki köşelerden başlar, yolu tıkayan  devrik, büyük  bir kuru ağacın arkasındaki V şekilli kaya bacası çıkılır (III+) ve devamında biraz soldaki dev kaya  bloğunun  (önündeki sette iri bir ardıç var) sağ tarafının  oluşturduğu baca-çatlak (IV gibi) ve devamında bu bloğun yüzündeki delikli, gri, dik ve  sağlam duvar çıkılır (V-, ara emniyet biraz uğraştırıcı olsa da var). Ulaşılan zevkli dik çatlaklar ile bloğun zirvesindeki sette istasyon kurulur (3.ip: geneli III+, son kısımda 20m kadar V-, 55m). Sırta varmak için 15-20m kadar kolay etap çıkılır (II). İniş, sırt hattından sol arkaya yürüyerek yapılır.

Süre olarak 2.5 saat kadar süren tırmanış, aslında aralıklarla zevkli kaya etapları veren ve  geneli kolay, ama yine de dikkat gerektiren bir alpin geleneksel hat. Özellikle 3.ip boyunun boulder yüzündeki tırmanışı çok güzel, zevkli tırmanış sunan bir etap.  Tırmanış sırasında biraz temizlememize karşın, yine de çürük kaya bloklarına dikkat etmek gerekiyor. Bu rotada otluluk sorunu olmasa da, özellikle giriş ip boyunda bazen çürük parça ve bloklar var. Yorum olarak, farklı türlerde tırmanış sunan (1.ip çatlak, 2.ip baca, 3.ip boulder ve yüzey) kolay bir alpin kaya tırmanışı, manzaralı ve kayaya alışmak, çok ip boylu rota çıkmak için ideal. Bu rota 50 metrelik tek veya çift iple çıkılabilir, standart malzeme friend tıkaç ve telli stopper takoz seti ile bol uzun perlonbant işinizi görecektir.

Bu rota ile Domuzuçan batı duvarında farklı zorluk ve uzunluklarda 10 değişik rota açmış olduk. Artık kış yavaş yavaş gelip 2000 metrelerde  soğuk bastığı için bu yazlık tırmanış bahçesi seneye bizi bekleyecek sanırım..

Dağ ve tırmanışla kalın!

Bu yazı yorumlara kapalı.