2 Kasım 2020

ANTALYA-GİREVİT DAĞI KUZEYBATI YÜZÜ YENİ ROTA ‘ALOHA ANTALİA’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Wojtek Szeliga)

Bu hafta, daha önce yurtdışı ve ülkemizde birçok çıkışı beraber yaptığım dostlarım Gilberto Merlante (İtalya/Polonya) ve Wojtek Szeliga (Polonya) Antalya’ya benimle beraber tırmanmak için geldiler, sağolsunlar, hemen ertesi günü, 25 ekim 2020 tarihinde,  yeni geleneksel tırmanış bölgemiz Girevit kuzeybatı yamacı alt sağ kaya bandına beraberce giderek buradaki bu ay içinde açtığımız rotalara üçüncüsünü ekledik. ‘Aloha Antalia’ adını verdiğimiz bu geleneksel duvar rotası 150m ve 3 ip boyu uzunlukta, V+, VI- derece teknik zorluktadır. Rota, sözkonusu duvar bantının ortasındaki belirgin, derin kanyonumsu yarıntının sol tarafındadır. Rota tabanına maksimum 25-30 dakika kadar orman içinden, 100m kadar irtifa alımı ile varılıyor. Tırmanış genel olarak doğal bir hattı, baca-çatlakları izliyor ve çoklukla beton gibi kayada zevkli tırmanış veriyor.

Tırmanış, irice bir negatif yumrunun sağ alt tarafından başlamaktadır; gri, beton gibi sağlam oluklu yapıda bir duvarı bölen çatlak-köşeler ile (ağaçların altı ve arasından, taş baba var) giriliyor ve  üst kısıma ulaşımı kesen dikey duvarın tabanına, slabımsı bir duvar ile çıkılıyor (ara emniyet var, IV+). Dik gri duvar etabını bölen sığ köşe çatlak (VI-, 15m kadar sıkışık bir pasaj, ara emniyet var ama yerleştirmek uğraştırıcı, çürük taş bloklarına çok dikkat!) ile üstte keskin su oluklu, görece yatık bir slaba çıkılıyor ve bu slab (IV) sağlı yükselişle geçiliyor, üstte dar,  dik bir köşe geçilerek (V gibi), belirgin duvarın tabanındaki sete ulaşılıyor, iri kulecikte istasyon (1.ip: IV- 55m)

İkinci etap harika bir tırmanış etabı; sağdaki baca-çatlak hattına geçişle başlıyor. Setten sağlı yükselişle (V+ gibi, ara emniyet sınırlı, kaya çok sağlam) baca-çatlağın sol sırtına ve içine giriliyor ve bir süreliğine sağlam bacada dik ama rahat devam eden etap (IV+, ara emniyet var), zorlaşan bir dikey çatlak-köşeye giriyor. Bu etap ile (V+ gibi, ara emniyet sınırlı, gevşek iri bloklar var, dikkat!) üstte beton gibi sağlam, dar, dik baca- çatlağa ulaşılıyor ve bu etap sonuna dek çıkılıyor (V, V+, ara emniyet aralıklarla çok iyi, zevkli pasaj) ve iri ağacın tabanındaki ufak, düşmüş blok dolu çanakta, ağaçta yarı-askı istasyonu (2.ip: V+ 55m)

Son etap, ağacın üzerinden geçen  dik zor hamle ile (IV+), üste devam eden kaya  kulvarına giriş şeklinde başlıyor, 10m kadar yukarıda kulvara doğrudan  devam etmek yerine soldaki gri, dikey ama bol keskin delikli duvara giriliyor (kumsaatinde beyaz ip var). Bu duvar 13-14m kadar dik doğrultuda tırmanılarak (IV+, V, ara emniyet var) sol sırtın üzerine çıkılıyor. Sırt hattı jilet gibi keskin satır kayalar arasından tırmanışla (III+, IV-) son bir jilet gibi keskin dik kulecik ile omza ulaşıyor. Bu kısımda ipin ve sizin zarar görmemesine azami dikkat etmek gerekiyor, kaya gerçekten  bıçak gibi keskin.. Tırmanış, omuzdaki bir kovukta sona eriyor (3.ip: V, 40m)

Bu noktadan keskin ve iri, altları boş boulder kayalar arasından sağlı yükselişle, bu dağ için artık klasik iniş rotası haline getirdiğimiz sağ tarafa geçiliyor, babaları izleyerek bir ağaca (50m iple iniş, beyaz ipler var) ve ulaşılan setten bir diğer ağaca (25m kadar iple iniş, beyaz ipler var) varınca, rota tabanına 45 dakikada ulaşılıyor (tabii ki, ağaçlarda iniş için bıraktığımız ip halkalarını kontrol edin ve gerekirse yenisini bırakın!).

Yorum olarak; iki buçuk saat süren tırmanışta kaya genelde sağlam ve nitelikli, emniyet imkanı genekl olarak iyi. Ancak kaya bazen istediğinizden daha keskin yapıda, yani dikkatli tırmanmak gerekiyor- ipe ve kendinize zarar vermeniz mümkün.. Tabii ki bazı pasajlardairi, gevşek ve  çürük bloklar var, bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Biz bu tırmanışta 60 metrelik çift ip kullandık (zaten üç kişi olduğumuz için zorunlu idi) ancak 60m uzunluk, ikinci ip boyunun baca-çatlağına ancak yetecektir, uygun istasyon yerleri açısından. Malzeme olarak  tam set yaylı tıkaç (camalot+totemcam, biz iki set standartımızı bozmadık yine) ve telli takoz setinin yanısıra, bol uzun perlonbant gerekiyor. Sikke her zamanki gibi  birkaç adet  taşıdık ancak kullanmaya gerek olmadı, kaya yeterince nitelikli ve ara emniyet almaya uygun nitelikteydi. Kısaca, tavsiye edilir diklik ve zevklilikte bir geleneksel tırmanış rotası oldu ‘Aloha Antalia’. Siz de gelecek sefer Antalya’ya aloha dediğinizde, gitmeyi aklınıza getirmeniz mümkündür!

Bu noktada sevgili tırmanış arkadaşlarım Wojtek ve Gilberto’ya benimle bu süper günü paylaştıkları için teşekkür ederim!

Çatlağınız bol olsun, takoza kuvvet!

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.