23 Ekim 2020

ANTALYA- GİREVİT DAĞI KUZEYBATI YÜZÜ YENİ ROTA ‘GİYOTİN’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Antalya kaya tırmanışı açısından bir hazine sandığı adeta, meraklısı olan insan evlatları için açtıkça hep yeni hazineler veren bir sandık.. Bu sefer sandıktan Girevit Dağı’nın geniş, ormanlık kuzey yüzü tabanındaki birkaç kayalık banttan biri olan kuzeybatı bakışlı duvar çıktı. Bir süredir Hacısekililer köyü civarından geçerken  Çandır çayı karşısında gördüğümüz bu  kıyıda bekleyen kaya duvarlarına, Girevit’in kendisinde birşeyler yapalım dediğimiz bir günde uğradık ve keşfettik.. Sonuç, harika! Ardarda günlerde iki ayrı çok ip boylu geleneksel tırmanış yaparak ilk rotalarını açtığımız bu neredeyse 180 metre uzunluğa varan duvar, muhteşem kalitede, suyla aşınmış  karbonat-kireçtaşından oluşuyor. Otluluk ve çalılar arasıra olsa da bu sorun minimal boyutta. Diklikle sağlamlığı, bol ara emniyet noktası ile birleştiren çatlaklı, oluklu, keskin bir yapı var kayada.. Keza, bu duvarda ilk açtığımız rotanın adının ‘Giyotin‘ olması tesadüf değil, bütün duvar dev, jilet gibi keskin palalardan ve sırtçıklardan oluşuyor.  Evet, 15 ekim 2020 gününde bu duvarın ilk rotası olan ‘Giyotin‘i  sevgili dostum Cemal Zerepcan ile beraber açtık; 165m ve 4 ip boyu uzunlukta, VI derece zorluktaki yüz son derece güzel geleneksel tırmanış sunuyor. Sonraki günlerde bu duvara ikinci rotayı da dostum Tafa ile ekledik (‘Zamling Hotel’ 170m 4 ip boyu, VI derece, 23 ekim 2020).

Duvar tabanına Çandır Çayı karşısındaki asfalt yolda aracı bırakınca, orman içinden mülayim eğimlerden yaklaşık 25 dakika trekle varmak mümkün, orman örtüsü öyle sık değil ve hatta yakın zamanda devam eden resmi orman kesimi nedeniyle yaklaşım oldukça kolaylaşmış  sayılır.. Rota, duvar bantını ortadan bölen belirgin kanyonumsu yarıntının hemen sağındaki mahmuzun yüzünden başlıyor ve bu minvalde tepeye dek devam ediyor.

1.ip: Kısa etap; slab, ara emniyeti pek olmayan zorac giriş ile (IV+) az sollu yükseliş ve dikliğin arttığı yerde, ufak sette istasyon; IV+ 20m (bu kısa etap  sayesinde, ikinci ip boyu kulenin tepesine tam ulaşıyor 60 metre ip ile)

2.ip: Dikey başlayan büyük oluklu, dışa atan türde zor, gri, sağlam duvar ile başlanıyor (VI, VI- ara emniyet var) ve kulenin dik devam eden, jiletvari  sırtçık ve su olukları ile bezeli yüzünde, dikey istikamette tırmanılıyor (V, ara emniyet bol ve çeşitli, ardarda çok sayıda kumsaati var). Devamında kulenin daralıp  iyice dikleştiği yerde hafif sağlı yükselişle, kulenin sağ duvar ile artık  arasını bölen derin çatlak-yarıntının sol duvarında tırmanılıyor (V+, ara emniyet var) ve en sonunda kulenin tam ucuna çıkış için, kulenin yüzü doğrudan tırmanılıyor (VI-, boşluklu ve  dikey, ara emniyet oldukça  iyi). Kulenin tepesinde friend istasyonu, VI, 60m

3.ip: Kilit etap! Kulenin ucundan, sağdaki derin yarıntının üzerinde uzanan siyahımsı duvara girilerek, sağlı yükselen gayet boşluklu, ufak tutuşlu – basışlı  travers ile sağ yukarı belirgin  çatlağa geçiliyor (VI, ara emniyet sadece çatlakta). Travers sonucunda üstte  girilen dikey ve boşluklu çatlak, ikinci kulenin tepesine dek 20m kadar tırmanılıyor (V+, ara emniyet gayet iyi). Ardından kulenin tam ucundan karşı duvara geçiliyor ve tutuşu iyi, dik duvarda 8m sonra (V, ara emniyet var) negatif başlayan baca-çatlağın altına varılıyor. Bu kısa negatif giriş ile (V+, ara emniyet iyi) V-oluk şekilli şahane yapıda ve sağlamlıktaki dikey baca- çatlak ip bitene dek tırmanılıyor (V, IV+, ara emniyet bol); varılan sığ setli, boşluklu sol sırtta istasyon, VI, 60m

4.ip:Kısa etapla, kabaca sol sırt tırmanılıyor (IV+, sağlam, boşluklu etap), devamında yukarı uzanan ve  kolaylaşan slabın (III+) ulaştığı devasa boulder kayaları arasında, genişleyen terasta, bir iri kayada istasyon, baba ve kumsaati, IV+ 25m

Toplamda üç buçuk saat kadar  bu süren tırmanışın inişi ortalama 40- 45 dakika kadar sürüyor; iniş için yukarı bakarken sağa (batıya) uzanan belirgin  taşlı terastan alçalışla (taş babaları izleyin), kısa bir serbest tırmanış ardından (II, III) varılan iri pinar ağacından, alttaki dere yatağına uzanan duvara 50m iple iniliyor (ağaçta beyaz  ip halkaları var) ve ulaşılan sette aşağı bakarken sağda kalan diğer iri ağaçtan da 20m kadar yine  iple iniliyor (ağaçta beyaz ip halkaları var) ve dere yatağından serbest alçalışla (II) rota tabanına doğru kıvrılarak,  orman içinden yürüyüşle ulaşılıyor. Tırmanışta 60m çift ip kullanmak faydalı, tam iki set yaylı tıkaç (her boy, özellikle mikro, orta ve küçük, artı büyük boylar) ve tam set telli stopper takozu  son derece gerekli. Bol uzun perlonbant taşımak, hem arabant uzatmalar için, hem de rotadaki bolca karşılaşılan kumsaatlerine dolamak için çok gerekli. Biz (her keşif seferindeki gibi) 4-5 sikke taşıdık ama kaya o kadar nitelikli ve ara emniyet imkanı o kadar iyi ki, bunları kullanmadık bile.

Yorum olarak: muhteşem kalitede, sürtünmesi harika, keskin  gri kayada zevkli, dikey etaplar sunan boşluklu bir geleneksel hat, şiddetle tavsiye ederim. Yaklaşım kısa, duvarda rota bulma sorunu pek yok, iniş ise hızlı ve sıkıntısız sayılır. Tabii ki aralıklarla kayada gevşek iri bloklar ve/veya çürük parçalar olabiliyor, sonuçta bu temizlenmiş bir spor rota değil, yine de tırmanırken dikkatli olmak şart.. 

Dostum Cemal’e bu güzel tırmanış gününü paylaştığımız için teşekkürler, bir sefer daha! Kaya ve dağda buluşmak üzere!

Bu yazı yorumlara kapalı.