19 Kasım 2020

ANTALYA- GİREVİT DAĞI KUZEYBATI YÜZÜ YENİ DUVAR ROTASI ‘USTURA’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Bu hafta, Dedegöl Eldere’deki duvarlara gitmeye yeltenip bir türlü gidemesek de, 17 kasım 2020 gününde Dedegöl’deki harika tırmanışların tad ve kalitesinde yeni bir çok ip boylu duvar rotası tırmandık dostum Cemal Zerepcan ile. Bu seferki hattımız, son zamanlarda tabir caizse ‘dadandığımız’ Girevit Dağı kuzey tarafındaki alt sağ bant duvardaydı. ‘Ustura’ adını verdiğimiz bu 175m, 3 ip boyu uzunlukta, V, VI derece zorluğundaki rotamızın geneli jilet gibi keskin, betonarme sağlamlıkta bir kireçtaşındaydı. Böylece bu duvar bantına ekim ayından beri dördüncü rotayı da eklemiş olduk. Gerek medeniyete yakınlığı ve bir dağ rotası için yaklaşımının kolaylığı, gerek tadında zevkli ve dikey geleneksel tırmanış vermesi açısından Girevit kuzey alt sağ bant iyi bir lokasyon oldu diyebiliriz. Antalya kaya cennetinden bakalım daha ne cevherler çıkacak..

Tırmanışın olduğu kaya bandına yine altından geçen orman yolu ile varılıyor, maksimum 20 dakika orman içinde trekle rota tabanında oluyorsunuz. Böylece tırmanış başlıyor. Bu rota, duvarda çıkılan hatların şimdilik en sağda olanıdır ve ‘Zamling Hotel’ rotasının biraz sağında kalır, genel olarak bir baca-çatlak hattını izlemektedir. Tırmanışın girişi biraz cangılımsı sık çalılıktır (taş baba var).

1.ip: Belirgin oluğumsu baca-çatlak ağzına girebilmek için önce sağlı sonra sollu yükselinir; baca-çatlağa dışa atan hamle ile girilir (V+, ara emniyet iyi). Baca-çatlak aldatıcı tarzda, göründüğünden zordur; bu gri, ara emniyeti aralıklı oluğun en sonunda genişlediği kovuğa dek çıkılır (V+, VI-, kaya jilet gibi, kovukta kumsaati+ ip var). Bu kovuğumsu yapının sol sırtına doğru zorca hamle ile geçilir (V+ gibi). Etap, geniş kulvarımsı yapıya girince rahatlar (sağdaki sırtta büyük kumsaatinde kalın ip var) ve ardından tekrar dikleşir. Kulvarın sağ sırtına yakın, temiz yapılı geniş ve vertikal iki ardarda bacamsı oluk içinde sürtünmeyle devam edilir (VI, VI- ara emniyet aralıklı ve kıt, belirgin tutuş yok). Böylece belirgin siyah negatif girintinin tabanındaki sığ kuleüstü sete çıkılır (bu kulecik yapısının tepesindeki üstüste sıkışık duran parçalar gevşektir, dikkat!). Bu noktadan, alt solda kalan geniş baca-çatlağın yarattığı negatif, boşluklu etap karşıt baskıyla tırmanılarak sol üstteki dev keskin bloğun oturmuş olduğu (bilek kalınlığı ağaç olan) sığ, keskin sete çıkılır (VI, VI-, ara emniyet biraz kısıtlı) ve keskin bloğun üst sol tarafındaki jilet yapılı sette askı istasyonu (üstteki iyi kumsaatinde kalın ip var), harika ip boyu, VI 50m

2.ip: İstasyondan doğrudan dikey doğrultudaki gri renkli, şahane, iri tutuşlu keskin oluklardan yükselinir (V+, ara emniyet çok iyi) ve sağ baca-çatlağa yakın dikey yüzdeki çatlaklarla pasajın yattığı yere gelinir (V, ara emniyet çok iyi). Kolaylaşan dik sırtlarda ve mahmuzlarda tırmanışla (IV, IV+ bu kısım ‘Zamling Hotel’ rotasıyla kısa süreliğine ortaktır) üstte iri ağacın solunda kalan büyücek bir kumsaatinde istasyon (taş baba var), harika ip boyu, V+ 60m

3.ip: İstasyondan tepeye uzanan kayalık kulvara girmek yerine (bu kulvar‘Zamling Hotel’ rotasının son kısmıdır) 7-8m kadar sola traversle (III), soldaki dikey kayalık sırta girilir ve sağlam, zevkli sırt hattı tırmanılır (IV, ara emniyet bol ve çok iyi, kumsaatleri var). Son kısımda ayrık kayaların yarattığı ufak bir dik, tutuşu bol köşe-göbek ile (IV+) kaya oluğu devam eder, etap üstte geniş setteki büyük ağaca varır, ağaçta istasyon IV+ 60m.

Üç saat kadar süren tırmanışın artık standart hale getirdiğimiz inişi 45 dakika kadar aldı. Son istasyonun olduğu genişçe terastan 70-80m kadar batıya (aşağı bakarken sola, taş babaları izleyerek) gidip, 10m kadar alttaki büyük ağaca serbest tırmanışla (III, III+) ulaşınca ip inişinin başlangıcına geliyorsunuz. Kalın 3 adet ip halkasını kullanarak bu ağaçtan alttaki boğaza inişle (ortalama 45-50m, bizde bu sefer 70m tek ip vardı ama esnemeyle sete inmeye ucu ucuna yetti). Son ip inişi aşağı bakışta sağ alt sette 25m ötedeki ağaçtan yapılıyor (ip halkaları var, 20m kadar iniş) ve gerisi dere yatağından yürüyerek, 10 dakikadan kısa sürede rota tabanına..

Bu tırmanışı çift veya tek iple yapmak mümkün elbette, ancak tek iple beklenmedik bir durum, kaza, rotadan inme zorunluluğu vb hallerde kesinlikle sıkıntı yaşayacağınız için çift ve en az 50, mümkünse 60 metrelik çift ipleri tercih etmenizi şiddetle öneririm. Tırmanış için benim her duvarda değiştirmeden kullandığım ‘standart set’ geleneksel malzememizi kullandık; yani tam 2 set yaylı tıkaç (camalot+totemcam), tam set (mikrolar dahil) telli stopper takoz, bol uzun perlonbant (en az 12 adet 60cm ve 3 adet 120 ve üzeri boyutlu dikişli perlonbant), 14 adet ultra hafif ekspresbant, ve tabi ki kask. 5 değişik tür sikke ve bu nedenle de çekiç tabi ki taşıdık, sikkeyi kullanmaya gerek yoktu bu rotada, kaya gayet nitelikliydi. Çekiç zaten her zaman işe yaradığı için kaçınılmaz.. Yorum olarak, geneli dik ve zevkli, boşluklu ve güzel bir geleneksel hat, tavsiye edilir. Kaya rotanın çoğunda jilet gibi keskin ve sağlam, su oluklu nitelikte olsa da, tabii ki aralarda karşınıza çıkması kaçınılmaz çürük, tın tın ses veren boştaki kaya blokları ve gevşek parçalara dikkat etmeniz farzdır, ne de olsa bu temizlenmiş bir tırmanış rotası değildir. İlk ip boyunda bazı pasajlarda ara emniyet aralıklı, bilginize. Ve tabi yanınızda kumsaatlerinde bırakmak için kesilmiş ip veya perlonbant halkaları getirmeniz de çok yararlı olabilir.. Bu duvardaki rotalarda ipin nereden geçtiğine çok dikkat edip, keskin jilet sırtlarından geçmemesine ekstra özen göstermenizi öneririm, zira en ufak baskıda ipi bıçak gibi kesecek kadar jilet köşeler var. Tabii ki bu tür zeminde düşüş yapmamak gerekliliğinden bahsetmiyorum bile.

İşte böyle, ‘Ustura’ neyse ki bizi tıraş etmeden tırmanışımızı salimen yaptık. Bir sonraki güzel kaya duvarında görüşmek üzere! Ve de teşekkürler aziz dostum Cemal, nice sağlıklı, neşeli tırmanışlara..

 

Bu yazı yorumlara kapalı.