20 Kasım 2019

ANTALYA-GÜZYAKA BATI KULESİ GÜNEY DUVARI YENİ ROTA ‘CROCUS’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Mustafa Kalaycı)

Kıyı Beydağlarında, Antalya’nın beton yığınlarına çok uzak olmayan bir kaya kulesi: Güzyaka Dağının güneye bakan duvar yüzleri, masmavi Antalya körfezi manzaralı tırmanış mekanımız! Bu sefer 19 kasım 2019 gününde dostlarım Mustafa Kalaycı (Tafa) ve Mustafa Nalbant ile beraber Güzyaka’nın batı kulesi (öyle ya, bu dağ iki ayrık kuleden oluşuyor, batı ve doğu) güneye bakan görece kısa duvarlarında ‘Crocus’ adını verdiğimiz, 165m ve 3 ip boyu uzunlukta, VI derece teknik zorlukta yeni bir geleneksel rota tırmandık.  Güzyaka doğu kulesi güney yüzünde şimdiye dek 10 değişik rota açmıştık, bu batı kulesinin güney yüzünde de bu 3. rotamız oldu; solunda ‘İyengar’ ve sağında ‘Tıkaçadam‘ rotaları olmak üzere (bakınız topo). Velhasıl, geneli sağlam kayada, çok fazla ot ve çalı temizliği gerektirmeyen, ara emniyeti iyi sayılır, dikeylikten hemen hiç ödün vermeyen bir baca-çatlak rotası oldu bu. Biraz sıcak bir günde tırmanmamız ve cayır cayır yanmamız haricinde fazla bir derdimiz yoktu, ha bir de Nalbant’ın kaskını evde unutması tabii:-)

Rota tabanına Antalya-Altınyaka karayolundan 40-45 dakika kadar kayalık zeminde yürüyerek varılıyor, son kısmı kayalarda basit tırmanışla, rotanın başladığı, solu uçurum olan dağ soğanlı setten giriliyor. Tırmanış, çatlaklarla bölünmüş gri temiz yüzü dik bir hatta bölerek izliyor, göründüğünden daha zor olduğu belirtmem lazım.

1.ip: Çatlaklarla bölünmüş gri temiz yüz önceleri kolayca başlıyor ve giderek dikleşip zorlaşıyor, arada kısa zor etaplarla bazen karşınıza çıkan iri çürük bloklara değmeden geçilerek, ip boyunun ikinci kısmında sağ tarafta kalan mahmuz-sırtın sol çatlak-bacasını izliyor (V+, VI-) ve  baca-mahmuz sistemiyle kuleciğin ufak setine ip boyu sonunda varılıyor (VI- 60m, setteki sağlam ufak  babada beyaz statik ip halkası bıraktık).

2.ip: Çatlak sistemi giderek dikleşerek yukarı  devam ediyor, ara emniyeti iyi, yapısı  sağlam ve vertikal  baca-çatlak  sonuna dek tırmanılıyor (VI, çok zevkli etap). Baca-çatlağın biraz yatıp bir kayalık kulvara döndüğü etabın son kısmındaki setlerde, ip boyunun sonunda istasyon (VI 60m).

3.ip:  Kolay sayılır etaplarla gri kaya blokları arasından zirve sırtına varır, baba istasyonu (III 45m). Bu noktadan neredeyse 30m irtifa alımı ve 70m kadar yürüyüşle batı kulesinin zirvesine çıkılıyor (I) ve kulenin doğu sırtında yürüyerek ve basit tırmanışla (I, II) doğu-batı arasındaki çentiğe, oradan da rota tabanına kaya setleri arasından geri iniliyor (35 dakika).

Yorum olarak geneli sağlam kayada, dik ve zevkli bir rota oldu (yine de her geleneksel rota gibi, arasıra karşınıza çıkan  gevşek bloklara dikkat!)  Bu tırmanışta istasyon yerleri ve emniyetleri biraz kısıtlıydı, 60 metrelik ip  kullanmak bizim istasyonlara ulaşımı sağlaması için ideal olur. Teknik malzeme olarak tam set (yumruk boyutundan büyük boyuta dek, en  küçükler dahil ikişer adet, özellikle küçük boylar ve orta boylar hayati) yaylı tıkaç (friend, camalot vb) , telli takozlar (stopper vb) ve her duruma karşı birkaç sikke faydalı olacaktır.

Dostlara teşekkür bu güzel gün için.. Kaya ve tırmanışla, dağlarla kalmanız dileklerimle!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.