31 Ocak 2024

ANTALYA-HURMA KULESİ BATI YÜZÜ YENİ ROTA ‘GEVREK’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Tafa)

Evet, yine bir Antalya ‘kış günü’ ve yine ‘oyun bahçemiz’de geleneksel bir ilk çıkış- Hurma Kulesi (Kızıltepe) batı yüzünde, Kulenin güney tarafındaki belirgin payandanın batı duvarında kısa sayılır ve eğlenceli bir geleneksel rota tırmandık eski dost Tafa ile beraber, 20 ocak 2024 tarihinde. ‘Gevrek’ adını verdiğimiz yeni rotamız 130m ve 3 ip boyu uzunlukta, IV+, V derece tırmanış zorluğundadır.  Kızıltepe olarak da bilinen Hurma Kulesi, gerek kayasının kaliteli olması, gerek şehre yakınlığı, gerekse Akdeniz’e nazır muhteşem manzarası açısından harika bir konumda ve sıklıkla ziyaret ettiğimiz bir yer. İdeal tırmanış sezonu, güney ve batı yüzler olduğu için sonbahar, kış ve erken ilkbahar, çünkü bu yüzlerde güneş oldukça sert oluyor ve kışın bile güneşli bir günde tişörtle tırmanmak çoklukla mümkün..

Hurma Kulesi batı yüzü tabanına varış son derece basit: Antalya-Altınyaka karayolundan Hurma kulesinin batı tarafına, önce yüksek gerilim hattının eski traktör yolundan, sonra ise bazen çalılık ve çarşak tabanı olan ormanlık bir yamaçtan 29 dakika trekle ve 100m kadar irtifa alarak varılıyor.

Tırmanış, batı duvarının sağında kalan ve ondan bir kulvar ile ayrılan payandanın orta kısmındadır ve bu yüzde artık toplam üç rota var. Yeni rotamız, soldaki ‘Karakış’ ve sağdaki ‘Zebani Yolağı’ rotaları arasındadır ve kabaca yüzün üst kısmındaki belirgin sarı girinti/negatifin solundan geçerek payandanın zirvesine uzanır (bakınız topo). Bu tırmanışa payandanın çarşağın kayaya dayandığı en alt kısımdan başlanırsa kolayca ve 40 metrelik bir ip boyu rotaya eklenir. Bizim yaptığımız gibi çarşaktan biraz çıkıp duvarın altındaki bir sete soldan 50m kadar tırmanış/yangeçiş yaparsanız (II, III derece) bu ip boyunu atlamış olursunuz (yine, bakınız topo). Sözkonusu travers ile duvarın başladığı taşlı setteki büyük harnup ağacına ulaşılır ve bunun hemen ardında tırmanış başlar.

1.ip: Belirgin kulvar-oluk-çatlak yapısının sağ tarafındaki dikey yüzle başlanır, nitelikli yüzeyde iyi tutamaklar ve sağlam kaya ile (arada bazı çalılar arasından geçişle), ip boyu sonlarında varılan dikey slab yapılı sağlam duvar tabanında, rampadaki V-çentikte istasyon (kumsaati var) IV+ 45m

2.ip: Güzel, nitelikli ve dikey yapılı slab duvar ile girilir (sağlam kaya, ara emniyet gayet iyi) ve devamı kolay yüz ile rampaya devam edilir; sağ üstte kalan sarı negatif bantın soluna uzanan, üzerinde iri çalılar olan rampa-slaba girmek için dik köşe duvardan bunun sırtına doğru sağa geçilir (V, sağlam kaya, ara emniyet iyi). Rampanın yüzündeki slab yapıda duvarda çalılar arasından (oldukça kırıp açtım çalıları!) tırmanışla, etap sonu varılan dikey, kızılımsı yapıda köşeden sollu yükselişle sol dikey köşe çatlağa girilir (IV+ gibi, sağlam sayılır, ara emniyet var). Bu rampanın bitiminde sol köşelerdeki boşta duran çürük iri bloklara hiç değmeden sağ gri sağlam yüzde tırmanışla varılan belirrgin omuzda (ki burası sarı negatifin üzeridir) istasyon, V 65m

3.ip: Kısa bir ip boyu. Dik yüz kısa zor girişle tırmanılır (IV-gibi) ve devamı kolaylaşan, biraz da çürükleşen yüz ile (III+) gri kayalı, kumsaati dolu bir omza, payandanın zirvesi altına varılır, kumsaatlerinde istasyon, IV-, III+ 20m

Bu noktadan payandanın kolay, gri kayalı sırtında 40m kadar yükselişle (II) payandanın sırtına ulaşılır; arka kulvarına yapılacak iniş noktası olan, sırttaki çentiğn arkasındaki ağaca varılıyor (burada büyük kumsaatlerinde de eski iplerimiz var ama en kolayı ağaçtan iniş).

2 saat süren tırmanışın inişini artık klasik hale gelen batı kulvarından hızla yaptık, bir ağaçtan 30m kadar iniş (kalın mavi ipler var), kulvarda yürüyüş ve diğer bir ağaçtan 25m kadar inişle (kalın mavi ipler var) çarşağa varış.. Bu tırmanış için tek 60 metrelik ip kullanmak mümkün çünkü inişte 30m mesafeler yeterli. Tam set yaylı tıkaç, telli takoz, bol uzun perlonbant gerekiyor, herzamanki üzere birkaç sikke taşıdık ama kullanmaya hiç gerek olmadı. Kaya gayet nitelikli ve sağlam, bazı pasajlarda arasıra çalı problemi olsa da bu dai bu düşük irtifalarda kaya tırmanışının bir parçası bu maalesef. Kısa bir öğleden sonra için ideal, eğlenceli ve manzaralı bir geleneksel kısa duvar….

Kaya ve tırmanışla kalın (mümkünse geleneksel olsun:))))

A new trad multi pitch route at the W Wall of the S spur of Hurma Tower with my bro Tafa. 130m and 3 pitches long, our new  route is grade  IV+, V UIAA, generally on good rock, and offers good belaying  possibilities. A short and straightforward, technically easier though exposed  climb, with good views, rather easy approach and descent. Typical of Coastal  Beydagları range limestone, grey and fully featured rock is to be enjoyed…

Bu yazı yorumlara kapalı.