7 Şubat 2024

ANTALYA- HURMA KULESİ YENİ GELENEKSEL DUVAR ‘HATTORİ HANZO’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cihan Yıldırım)

Ocak ayının son tırmanışını geleneksel tırmanış seven dost Cihan Yıldırım ile Hurma Kulesinin güney duvarında 28 ocak 2024 günü yaptık. Kayanın genelde kılıç niteliğinde keskin ve ustura kıvamında olduğu bu yeni duvar rotamızın adını bu nedenle ‘Hattori Hanzo’ olarak vermeyi uygun bulduk (Tarantino’nun Kill Bill filmindeki efsanevi  Japon kılıç ustası!). 230m ve VI+ derece zorluktaki bu yeni hattımız, Hurma Kulesi yani Kızıltepe güneyindeki belirgin payandanın güney duvarındadır ve sağında Zorbey ile açtığımız ‘Hurma İdman Yurdu’ solunda ise ‘Jilet’ ve ‘Kulak Pamuğu’ rotaları bulunuyor (bakınız topo), rotanın sırta uzanan son iki ip boyu zamanında Güçlü Özen ve Yıldırım Seçmen ile açtığımız ‘Kulak Pamuğu’ rotasıyla özdeştir.. Velhasıl.

Tırmanış gayet güzel bir yerde, kolay ulaşılıyor, Antalya-Altınyaka karayolundan en çok 15-20 dakikada rota tabanı olan taşlı geniş, dağ soğanı kaplı sete varılıyor… Rotanın girişi duvarı bloke eden belirgin sarı-siyah negatif bantın en sol tarafındadır. Tırmanış setteki belirgin, duvarı sollu yükselerek bölen bir köşe rampa çatlak ile başlıyor.

1.ip: Sarı duvarı sollu yükselerek bölen rampa-köşe-çatlak ile girilir ve bu rampa sonda dikey duvara dayandığı yere dek çıkılır (V, dışa atan tırmanış, ara emniyet aralıklı, arada ot ve çalılar ile bazı oynayan bloklara dikkat). Varılan duvarda çalımsı badem ağacının sağında kalan dik pasaj çıkılır (VI, zor geçiş, ara emniyet kıt ve bazı gevşek bloklar var, sonunda kumsaatinde kısa mavi yardımcı ip halkası bıraktık). Varılan kısa kolayca yüzey ardından üstte yolu kesen negatif tabanı boyunca sağlı yükselerek devam eden, ardarda sağlı köşeler sunan rampamsı, boşluklu ve oldukça ayaksız ama aralıklarla iyi tutuş veren, yüzeyi petekli köşeler tırmanılır (VI gibi, ara emniyet aralıklı) (bu zorca kısmın devamında bir babada iniş istasyonu bulduk: eski bir telli stopper takozu ve babaya sıkışmış eski perlonbant ile karabina-kısaca birileri bu noktadan inmiş). Devamında zor, tutuşu ve basışı çok kıt ve pütürlü, petekli yapıda bir yüzey ile negatif, kızıl sarı renkli, keskin kayalı tavan-köşe altına çıkılır (VI+, ara emniyet zor ve kıt). Bu dar, sığ köşede, iki keskin büyük boynuzda yarı askı istasyonu (eski kalın inişi ipi ve karabina var, buradan da muhtemelen iniş yapılmış) VI+ 50m (bu ip boyu önce sağ, sonra sola uzandığı için ip sürtünmesi çoktur, bol uzun perlonbant kullanın derim)

2.ip: Negatif duvarda sağa yükselen ve çürük bloklarla tıkalı dikey köşeye girmeyin. İstasyondan tam  sola, ayaksız, tutuşu son derece zayıf (altı negatif olan) teknik travers ile (VI, VI+, ara emniyet oldukça aralıklı ve  sınırlı, ilk kısımda keskin yapıdaki kaya ufalanıyor, elle tutunca kırılıyor, kısaca biraz güvenilmez), 7-8m kadar sola geçilir; ulaşılan sığ, eğimli sığ çıkıntıdan (set demeye dilim varmadı!) başlayan mükemmel, gri, çatlaklı, beton yapısında ve çok sağlam dikey  duvar sonuna dek dik doğrultudan taviz vermeden çıkılır (ilk kısmı VI, son kısmı V+ ve  V, ara emniyet mükemmel ve bol, harika pasaj). Varılan ilk iyi sette, ip sürtünmesinin fazla  olmaması için istasyon, VI+ 35m

3.ip: İstasyon üzerinde devam eden, göründüğünden dik olan duvar sonuna dek genelde dik doğrultudan sapmadan tırmanılır (zorca bir VI- hatta VI, ara emniyet gayet iyi, kaya sağlam). Son kısımda dışa atan yapıda bir köşe-baca-çatlak çıkılır (oldukça dikey, V+, VI- gibi, ara emniyet var, sonunda sağda iri kumsaati vardır) ve çıkılan nitelikli, sağlam çatlaklar içeren sette istasyon, V+, VI- 45m (bu ve sonraki dördüncü ip boyu ‘Kulak Pamuğu (2021)’ rotasıyla özdeştir, bunu tırmanırken anımsadım).

4.ip: Sağlı çapraz uzanan çatlaklar önce sağlı, sonra dikey doğrultuda tırmanılır (IV+, bol ara emniyet), devamındaki dik ve zor duvarı kesen dikey, ayaksız, zor bir el çatlağı (VI, VI+ gibi bouldervari tırmanış, ara emniyet oldukça iyi: orta boy yaylı tıkaçlar). Bu zor pasaj ardından görece kolaylaşan setli tırmanışla, ilk çıkılan ağaçlık sette istasyon, kumsaatleri var, VI, VI+ 60m

5.ip: Sırt hattına çıkış amacıyla, sağda kalan gri, nitelikli yapıya sahip, sağlam ve geniş oluk-kulvara girilir ve bunun bitimindeki çentikle payandanın sırtına çıkılır, II, bazen III 40m

Acele etmeden ortalama 4 saat kadar süren rotamız son derece dik, güzel tırmanış veren klasik bir duvar tırmanışı oldu. Bu rota bazı travers geçişler içerdiği için çift ip kullanmanızı öneririm, ama tek iple de çıkılabilir, zira iniş arkada batı yüze bakan kolay bir boğaz- kulvar içinden yapılıyor ve sadece iki adet 30m kadar ip inişi gerektiriyor. Malzeme olarak tam set yaylı tıkaç ve telli takoz ile bol bol uzunun perlonbant halkası gereklidir.  Kaya, belirttiğim gibi genelde sağlam ve nitelikli, çok da keskin ve petekli yapıda, bazı yerde sarı jiletli yapı, bazı yerde ise gri, şahane sağlam yapı hakim. Bazı yerlerde otluluk ve dikenli çalılar var,  Cihan ilk ip boyunda oldukça temizlik yapmak zorunda kaldı tabii.  Ayrıca bazı diğer yerlerde (tipik bir alpin  kaya duvarı olarak) gevşek, boşta duran irili ufaklı bloklar vardı, artçı olan her ikimiz de her ip boyunda bunları elden geldiğince düşürüp  temizledik, fakat yine de tırmanırsanız bunlara çok dikkat edin derim. Manzaralı bir hat, iniş ve yaklaşımı sorunsuz, kışın güneye baktığı için tam gün güneşli… daha da ne olsun? Daha yapacak çok iş var güneşli Antalya kış günlerinde, güzel bir hat oldu, geleneksel taş tırmanışına meraklı herkese şiddetle  tavsiye ederiz..

Kayalarda ve geleneksel tırmanışta buluşmak üzere!!

Another new trad multi pitch wall route on the  S buttress of the Hurma Tpower overlooking Antalya & mediterranean sea, with my bro Cihan Yıldırım, 28th jan 2024. The route we named ‘Hattori Hanzo’ due to the extremely  sharp rock structure. 230m and 5 pitches long, our route is  grade VI+ UIAA:  easy approach and descent, great views allover, continued verticality, good featured rock offering  fine belays.. Some passages offer a lot of weeds and thorny bushes but these are to be  expected in these low altitude rock faces, as well as loose rock blocks that we encounter in almost any alpine rock face. Way to go, my bro!

Bu yazı yorumlara kapalı.