23 Kasım 2019

ANTALYA-SİVRİDAĞ DOĞU YÜZÜ YENİ GELENEKSEL ROTA ‘SPARTACUS’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Kasım sonunda yağmurlar gelmeden son bir geleneksel rota.. evet, bu sefer de Sivridağ’ın doğu yüzünde sevgili Cemal Zerepcan kardeşimle yeni bir geleneksel hat (daha) çıktık. ‘Spartacus’ adını verdiğimiz rotamız, gayet  enteresan adlı  ‘Türk Sektör’dedir ve 150m, 3 ip boyu uzunlukta, VI derece zorluktadır. Bu alana has beton gibi sağlam kayada zevkli etaplar sunan bu tırmanış rotası, Öztürk’ün bu sektördeki eski boltlu rotasının tam sol tarafında kalmaktadır; Türk Sektör adını almış bu dik slab yüzü solda ayıran negatif bantın solundan başlar,  sağa geçerek bu slabın kıyısından  üzerine çıkar ve slabın solundan devam ederek  tepedeki geniş sete varır;  slabın tepesindeki belirgin negatif bantın solundan geçer.

Tırmanışın ilk ip boyu ‘Türk Sektör’ün sol tarafında kalan girintiden başlıyor, bu kısa etap sağa çapraz  uzanan kolay bir rampa ile (ki son kısmında eski, ev yapısı paslı bir sikke var) başlayıp, sonra da sollu yükselen kolay etapla, negatifimsi dik tavanın solunda kalan  iri ardıça varır (ağaçta sarı yardımcı ip vardır, eskiden bırakılmış). Rotanın bu kısmı  muhtemelen eskiden çıkılmış bir geleneksel hattır (1.ip: III+ 30m)

Tırmanış tam olarak buradan başlamaktadır, ağaçtan sağlı yükselen traversle (derin, keskin ve sağlam su olukları) sağdaki negatifimsi duvara ulaşılır ve bu dikey etap sağlı tırmanılır (VI-, ara emniyet iyi, kaya sağlam). Sağda kıyısına çıkılan tutuşsuz, temiz, açık gri slabda sağlı yükselen  zor etabın sonunda boltlu rotanın ilk boltu kullanılır (VI, bu etapta ara emniyet yok, slabda çatlak yok çünkü). Bolttan kabaca dik yukarıda ulaşılan  devamsız çatlak ve ardından bu sefer sollu yükselen gri temiz slab ile (ikinci boltu kullanın, ara emniyet yok, VI) daha tutuşlu, çatlaklı etaplara varılır. Yüzü bölen devamsız çatlaklar ile sollu yükselen traverste tırmanılır  (V, kumsaatinde ip bıraktık) ve etap sonunda varılan belirgin kovuk sette istasyon (dev kumsaatinde beyaz, kalın bir  statik ip halkası var) (2.ip: VI 60m)

Üçüncü ip boyu  kovuk setten  yükselen sollu tırmanışla başlar,  devamsız, keskin kenarlı çatlaklar ile devam eder (V, ara emniyet iyi, kumsaatinde ip bıraktık), dikey doğrultuda şahane, büyük bir layback çatlağa varır (V+, VI-, ara emniyet çok iyi) ve devamında zor bir yüzey ve çatlaklarla bölük dikey bir duvarı tırmanarak (VI), ip boyu sonunda büyük sete ulaşır (3.ip: VI 60m), istasyon olarak kumsaatinde kalın mor ip var.

İnişimizi boltlu rotadan hızlı şekilde yaptık.. Mor ip olan kumsaatinden 30m kadar sağlı çapraz inişle, slabın ortasındaki  iki boltlu istasyona ulaşılır, buradan tam 60m inişle ilk ip boyunun rampasının en ucuna varılır ve etap 15-20m kadar serbest, geri geri tırmanılınca (III) zemine ulaşılır.

Tırmanışımız toplam 3 saat kadar sürdü. Kaya kalitesi bu rotada son derece iyi ve otluluk gayet az,  tavsiye edilir derecede hoş bir tırmanış oldu. Ara emniyetler (boltların olduğu slab haricinde) gayet sağlam ve iyi. Slab etabında boltları kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış.. Bu tırmanışta 60m çift ip kullanmanızı öneririm, istasyon kurmaya uygun yer çok yok,  bolca travers var ve de iniş için 60m çok ideal oluyor. Malzeme olarak bu bol yan geçişli rotada uzun perlonbantları  mutlaka bolca kullanın derim, orta ve küçük boy yaylı tıkaç türlerinde (friend-camalot-totem) her boydan  ikişer adet bulundurmak hayati önem taşıyor, büyük boyutlular da arada işlevli.

İşte böyle.. Cemal dostumla  dağda ve kayada geçen bu güzel gün bizi ziyadesiyle berhudar etti, binaenaleyh  daha da  fazlası için yola devam edeceğiz, bu kısa güzel tırmanışlar da işin tadı tuzu oluyor doğrusu..

Dağ ve taşla kalın, tutamağınız sağlam, yolunuz açık olsun!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.