9 Ekim 2020

ANTALYA-TEKEDAĞI (2150m) KUZEY KULVARI SAĞ MAHMUZU İLK ÇIKIŞ ‘YANDAN ÇARKLI’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Antalya’da kış olsun yaz olsun, kar-buz- miks veya kaya için olsun gittiğimiz bir yer, Beydağları’nın Tekedağı-Ovacık masifi. Aslında halk arasında iyi bilinen Tahtalı dağından pek uzak mesafede olmayan, Tahtalı’nın kuzeybatısında, kabaca kuzeydoğu- güneybatı yönlerde uzanan bu uzun  kayalık omurganın her iki tarafında da 300-400 metrelik kaya duvarları bulunuyor. Bu kadar uzun bir kayalık dağ duvarından bekleneceği üzere,  bazı yerlerde gerçekten çok iyi kaya yapısı varken, bazı yerler (gerçek kuzey yüzler) oldukça çürük ve kötü yapıda olabiliyor.. Bu dağın kuzeybatı tarafları görece sarp, dikey duvarlar sunarken,  güneydoğu tarafları daha slabvari etaplar içeren yüzler  durumundalar (ki bu taraftaki bazı rotaları arkadaşımız Yılmaz Sevgül’ün Antalya Geleneksel Rota Rehberi kitabında bulabilirsiniz.)

Bu sefer, dostum Cemal Zerepcan ile beraber 29 eylül 2029 tarihinde, bu masifin sağ tarafında kalan Tekedağı (2150m) kuzey yüzünü ortadan bölen belirgin kulvarın sağ sırt/mahmuzunun ilk çıkışını yaptık. ‘Yandan Çarklı’ adını verdiğimiz bu belirgin doğal hat, tabanından (aracı bıraktığımız orman yolundan) zirve sırtına kadar  700m kadar irtifa farkı ile, teknik etap ise toplam 5 ip boyu ve 280m kadar, geneli III+, IV derece, bazen V- derece kaya tırmanış etapları içermektedir. Geneli zevkli bir sırt hattı olan çıkış zor bir duvar tırmanışı değil, fakat teknik etaplar da veren ve bazen oldukça dik ve boşluklu olabilen bir alpin kaya tırmanışıdır.

Tekedağı/Ovacık masifi  Antalyadan 60km kadar mesafede ve Altınyaka-Kumluca karayolundan dağın kuzeyindeki orman yollarına girilerek yaklaşılıyor (Kemer’den Ovacık yoluna girerek de yaklaşmak mümkün). Tırmanış için arabayı,  -yolu öğrenene kadar karışık olan- orman yollarında bırakabiliyorsunuz. Rota tabanına 250m kadar orman içinde  ufku görmeden, kaba tahminle  yükselmek gerekiyor; 2013 kışında Tafa ile  tırmandığımız kuzey yüz ana kulvarın tabanına uzanan kayalık dere yatağını izlerseniz, bunun içinden yükselmek görece kolay oluyor.. Velhasıl, kulvar girişinin sağ tarafındaki belirgin kayalık kulenin yüzündeki slabda yükselirseniz, rotanın başlangıcına (aslında sağ duvarın tabanına) sırt hattının altına ulaşıyorsunuz. Tırmanış burada başlıyor.

1.ip: Setli kayalıkta kısa dik etaplar ile  başlanır (III) ve kolayca bir slab ile (III)  kulenin (tepesinde ağaç olan) baca- çatlağın tabanına çıkılır ve çatlağın iyice dikleşip zorlaştığı yere tırmanılır (IV-), burada istasyon (1.ip: III, IV- 55m)

2.ip: Baca-çatlak devam edilir ve sırt hattına, ağacın sol tarafından tırmanışla çıkılır (V-, IV+), sette baba istasyonu (2.ip: IV+, V- 45m)

3.ip: Sırtı kesen dik jandarma-kulenin sol tarafından dik ama kolay ve bloklu tırmanışla (III+), uzun ip boyunda  kulenin arkasına geçilir ve ip boyu sonunda sol yüzde  uygun sette istasyon  (3.ip: III+ 75m)

4.ip: Tepeye uzanan sırtın yarattığı kulenin kolay başlayan (III, III+)  ve sonra dikleşen yüzü  (IV-) yüzü ile, çatlaklar boyunca tırmanılır, sırt sonunda kısa dik etapla (IV) sırtın duvara birleştiği bloklu köşe-duvarda istasyon (4.ip: IV, 60m)

5.ip: Sırt/ Mahmuzun oluşturduğu dik yüzün solundan, 7-8m öteden girişle (III+), giderek  dikleşen kulenin yüzü, çatlaklar boyunca tırmanılır (sağlam ve zevkli etap, ara emniyet var, IV+ V-) ve  tepede sırt yatar (IV-, III+). Etap sonunda güzel küçük sette baba istasyonu (5.ip: IV+, V- 45m)

Bu noktadan sırttta kolay etaplarda 70-80m kadar tırmanışla (II)  güney zirvesine çıkılıyor.

Tırmanışımızın son kısmında, hava durumuna göre  kötü hava beklemememize karşın, hava giderek kapandı, bulut bastı, uzaktan uzağa gök gürledi  ve toplam 10 dakika yağmur yedik, güzel ıslandık. yine de, kayanın ıslanmasına karşın  sürtünme kötü değildi ve güneş gelir gibi olunca herşey hızla kurudu,  nihayetinde rota bu şekilde bitti.. İnişi, bu dağa ilk çıktığımız rota olan taa güneybatı tarafta, 1.5km kadar ötedeki kuzeye inen devasa kulvardan serbest yaptık.  Toplam 4 saat süren tırmanışımızda 60 metrelik çift ip, tam set yaylı tıkaç ve telli stopper setinin yanısıra birkaç farklı tür sikke ve bol uzun perlonbant kullandık.

Yorum olarak: zevkli, boşluklu kaya tırmanış etapları içeren, orta uzunlukta, zor olmayan, muhteşem manzaralı, kayası birçok yerde sağlam sayılır bir alpin hat, tabii ki karşınıza çıkan gevşek kaya bloklarına çok dikkat! Bu rotada emniyet imkanı genel olarak iyi, dik etaplarda kaya gayet sağlam ve emniyet almak  mümkün. İniş rotası oldukça uzun ve (yerini önceden bilmiyorsanız) rota bulması zahmetli..

Bu yazı yorumlara kapalı.