20 Nisan 2024

EVEREST DAĞI [8848m] tırmanış seferi başladı!

EVEREST DAĞI [8848m] OKSÎJEN DESTEKSîZ TIRMANIŞI BAŞLADI! 

ACTECON uluslararası rekabet hukuku firmasının  nazik sponsorluğu ile Everest dağı tırmanışım başladı. Toplamda iki ay, nisan ve mayıs ayları boyunca sürecek olan bu  Himalaya seferimde, 8848 metrelik irtifası ile dünyadaki en yüksek dağ olan Everest dağına Nepal tarafındaki standart rota olan güneydoğu yüzü ve sırtı rotası [ilk çıkış rotası/ Hillary-Tenzing 1953 rotası] kullanarak, oksijen desteği kullanmadan tırmanmayı deneyeceğim. Bu benim Everest dağına üçüncü tırmanışım olacak, daha önce 2001 yılında Nepal tarafından, 2007 yılında ise Tibet / Çin tarafından tırmanmıştım.  Oksijen desteği kullanmadan Everest Dağına çıkış, ekstrem irtifa nedeniyle çok zor olacak ve belki de dünyada yapacağım en zor tırmanış olacak, oksijen desteği olmadan zirveye ulaşmanın hiçbir garantisi de yok. 25 adet 8000 metrelik zirve seferi ve 9 adet oksijen kullanmadığım 8000 metre üzeri dağ deneyimi ardından bu çıkışta doğru kararları verebileceğimi düşünüyorum. Zaten bu proje oldukça uzun süredir aklımda idi ve ACTECON nazik desteği ile bunu bu yıl hayata geçirebiliyorum, çok teşekkürler!

Oksijensiz Everest tırmanışımın ana teması “Küresel Isınma sonuçlu Îklim Değîşikliği”. Dünyamızın ve hayatımızın en önemli kriteri olan iklim değişikliğine dikkat çekmek için, sanırım oksijen tankı kullanmadan, az hava ile dünyadaki en yüksek dağa çıkış faaliyetinden daha uygunu olamazdı… Keza iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tahrip edici etkilerini Himalayanın bu kısmında kolayca görüp izleyebiliyorum! 

Bu tırmanış seferinin yüksekliğe uyum programını oldukça detaylı şekilde kendim tasarladım ve siz bunu okuduğunuz sırada programın ilk aşaması  ilerlemiş olacak. Sözkonusu bu ilk aşamada 5000-6000 metrelere uyum için sevgili dost Öğûnç Erten ile beraber Everest bölgesinde toplamda 140 kilometre ve 19 gün süren harika bir trek ve sonunda güzel bir Himalaya dağında bir tırmanış yaptık; Gokyo boğazında 5200 ila 5300m arası kolay zirveler, Cho-la geçidi [5370m] ve ardından, 6189 metrelik Island Peak (Îmjatse) dağına çıkış ile programın ilk safhası bitmîş oldu. Sırada, Everest çıkışımda bana eşlik edecek olan Wongchu Sherpa ile, dünyanın en güzel dağlarından sayılan ve teknik bir tırmanış olan Amadablam [6856m] çıkıṣı var. Bu benim, birisi kışta tek başıma olmak üzere dördüncü Amadablam tırmanışım olacak (bu dağa hayranım). Bunun ardından mayıs ayı ilk günlerinde Everest ana kampına geçerek 8000 metrelere aklimatizasyonumu finalize edeceğim ve mayıs ayı ikinci yarısında Everest’e tırmanış için hazır olacağım.

Ana sponsorum olan ACTECON’un yanısıra bu tırmanış serisinde bana ürün ve hizmet  desteği veren herkese sonsuz teşekkürler, sizler olmasaydınız herşey çok daha zor olurdu, zorlu yolculuğumda iyi ki yanımdasınız:

– Türkiye atleti  ve elçisi olduğum ve 14×8000 yolculuğumun büyük kısmı ile tüm tırmanış projelerimde hep yanımda olan THE NORTH FACE Türkiye,

– Doĝal vitamin ve sporcu destekleri ile yolculuklarımda daima yanımda olan SOLGAR,

– Atleti olduğum ve ondan başka teknik buz donanımı kullanmayacağım GRIVEL ve Türkiye distribütörü ATLAS KAMP,

– Yine THERMOS ve JULBO ürünleriyle destek veren ATLAS KAMP,

– LASPORTIVA ürünleri ve STANLEY ürünleri ile daima destek olan KUTUPAYISI (ki yeni Lasportiva 8000 metrelik botları denemek için sabırsızım)

– Uydu iletişim desteklerinden dolayı GAIA UYDU îLETÎŞİM,

– Uzun süredir Türkiye elçisi olduğum ve tüm 8000’liklerde (ve tüm diğer dağ seferlerimde) zirvelere benimle gelen SUUNTO outdoor saatlerin distribütörü  SUUNTO TÜRKİYE – SUUNTO SPORTEREST- SALOMON,

– Doğal power bar tarzı ürünleriyle destek veren ZÜBER,

– Bana 2016 yılından beri ellerinden gelen manevi ve maddi  desteği veren TÜRKÎYE DAĞCILIK FEDERASYONU ve sevgili dost Ersan Başar,

– Bana daima destek veren ve üyesi olduğum  ZîRVE DAĜCILIK KULÜBÜ ile sevgili dostum ve büyüğüm Orhan Kozan.

Tabii ki  beni seven, manevi olarak hep yanımda olan tüm dost, arkadaş ve izleyenlere de gönülden teşekkürler! Hepiniz benimle Everest’e geldiniz..

Bu tırmanışlar serisini belli aralıklarla güncellemek fırsatı bulduğum @tuncfindikofficial instagram hesabımdan izleyebilirsiniz.

Sağlıklı, neşeli  ve bolca dağlı, tırmanışlı günlerde buluşmak üzere!

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.