30 Temmuz 2019

GASHERBRUM 1 DAĞI (8058m) TIRMANIŞINDA ZİRVE!

(Fotoğraflar: Tunç Fındık)

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun nazik desteği ile Yüksek İrtifa Takımı olarak gittiğimiz Pakistan’ın Karakurum dağlarındaki, dünyanın en yüksek 11. dağı olan Gasherbrum 1 dağında (8058m) zirveye ulaştık. Sevgili ekip arkadaşlarım Adem Gül ve Güçlü Özen ile beraber,  12 temmuz sabahı saat 08.00 ila 09.00 saatleri arasında, oksijen desteği kullanmadan zirveye vardık. Böylece Türkiye Dağcılık Federasyonu  tarihinde ilk defa kendi ekibi ile 8000 metrelik bir dağın zirvesine çıkarken, ben de 14×8000  projemin 13. zirvesine ulaşmış oldum (2 sefer Everest ile toplam 14. 8000 metrelik tırmanışımı ve toplamda 23. 8000 metrelik ekspedisyonumu gerçekleştirmiş oluyorum).

7 haziran 2019 akşamında Türkiye’den Pakistan’ın başkenti İslamabad’a yola çıktık ve  8 haziran gününü İslamabad’da hazırlık, paketlenme ve dağ yiyecek alışverişi  ile geçirdik. 9 haziran sabahında kuzeye, Baltistan bölgesi başkenti Skardu’ya uçtuk ve  burada nihai hazırlıkların ardından  13 haziranda ana kampa yaklaşım yürüyüşüne başladık. Arazi araçlarıyla sıkıntılı heyelan bölgeleri geçmek durumunda kaldığımız  100km arazi yolculuğu ardından, toplam 10 gün ve 150km süren trekle Karakurum dağlarının kalbinden geçerek 5050 metrede, Abruzzi buzulu kıyısındaki Gasherbrum ana kampına vardık. Ancak bu yürüyüşün  son kısmında sezon dışı  koşullar yaratan derin kar ve devamlı kötü hava şartları  bizi oldukça geciktirdi (malzemelerin ana kampa varması gecikti). Yine de, birkaç gün dinlenme ve yüksekliğe uyumun  ardından G1 tırmanışına başladık. Bu esnada hava koşulları da giderek düzeldi ve nihayetinde sıradışı iyi, dengeli hava veren bir sezon yaşadık.

Oldukça ucuz bir yerel  (Pakistan) ekspedisyon altyapısı kullandığımız için sefaletle dolu ve ardarda birçok engelle uğraştığımız, ana kampta bile çok sorunlar olan  bir  dağ seferi oldu, ancak sonuçta dağda amaçladığımızı yapabildik, zaten önemli olan da buydu.

Müstakbel rotamız dağın devasa güney buzulu ve kuzey yüzü idi ve bu etaplardaki en riskli  yer, Güney Gasherbrum İcefall idi. Çatlaklar ve  hareketli buz kuleleriyle dolu  bu etabı toplamda sadece iki sefer geçmemiz gerekti.  Planımız gereği  yüksek hamal ve oksijen desteği  kullanmadan, dağın üzerinde herşeyi kendimiz hallederek, en yükseği 7100 metrede olan üç yüksek kamp kurduk (1.kamp Gasherbrum buzul  platosunda  5900m, 2. kamp Gasherbrum geçidinde 6500m, 3. kamp kuzey yüzü ortasında 7100m). 3. kampa çıkışta  teknik, 500m uzunluktaki ‘1980 Japon Kulvarı Rotası’nı kullandık (ortalama 50-55 derece  kar ve buz, III+ derece kaya/miks etaplar). En yüksek 2. kampta yattığımız tek bir aklimatizasyon seferinden sonra sıra zirve tırmanışına gelmişti.

10 temmuz günü akşamı vardığımız ve sadece ‘zirve taaruzu’nda kullandığımız 7100 metredeki 3. kampta beklenmedik kötü hava nedeniyle tam bir gün beklememiz gerekti. Nihayet havanın düzelir gibi olduğu  11 temmuz akşamı saat 18.30’da başladığımız  ve tüm gece boyunca kuzey yüzünde tırmandığımız zirve günü oldukça uzundu. Ertesi sabah (12 temmuz 2019) gün doğarken zirve buz duvarının altına geldik (7850m civarı) ve buz duvarında 200m kadar (diğer takımlarla beraber çalışarak)  sabit hat döşendikten sonra,  08.00 sularında 8058 metrede bir buz sırtı olan  G1 zirvesine ulaştık. Tüm gün boyunca süren  ve acele etmediğimiz 3. kampa dönüşümüz akşam saat 17.00 saatini buldu. Kısacası tırmanış toplamda neredeyse 22 saatten çok sürdü. Ertesi gün, 13 temmuz günü tüm gün süren bir inişle gece saatlerinde ana kampa ulaşabildik.

Hava koşulları zirve günü marjinaldi. Gece boyunca  -30Cleri bulan ısılarda tırmandık (8000m için gayet normal bir ısı), ancak saat sabah 09.00 sularından sonra basan sis ve yoğun bulut  işimizi biraz zorlaştırdı. Yine de, istediğimiz gibi, ciddi bir sağlık sorunu yaşamadan zirveye sağ salim çıkıp geri inmeyi başardık.

Dönüş yolculuğumuz görece kısa bir yoldan, 5600 metredeki Gondokoro geçidinden ve Hushe vadisi üzerinden oldu. 21 temmuz günü İslamabad’a ulaştık ve 23 temmuz sabahında Türkiye’ye geri döndük. Kısaca, tırmanışımız toplamda tam 47 gün sürdü.

Bu tırmanışın gerçekleşmesinde yanımızda olan ve destekleyen Türkiye Dağcılık Federasyonu’na ekip olarak teşekkür ederiz. Bize güvenen sevgili başkan Ersan Başar’a ve Federasyon Yönetim Kurulu’na müteşekkiriz.  Pakistan’ın Ankara Büyükelçiğindeki dost ve kardeşlerimize de daima benim yanımda oldukları ve her konuda gösterdikleri büyük kolaylıklar için müteşekkirim. Bunun haricinde atleti olduğum The North Face ve Grivel’e, bana daima destekte bulunan Nunatak Türkiye/Alpinist’e, Atlas Kamp’a, Enderspor/Julbo’ya,  Teknomobil /Thuraya’ya, Solgar ve Suunto’ya sonsuz teşekkürler! Sizler olmadan olmazdı..

İşte böyle, şimdi gelecek yıl, 2020 baharında Nanga Parbat tırmanışı ile 14×8000 projesinin son etabına girmiş olacağım, tabii ki bu çıkış sponsor/destek durumuna göre olacak veya olmayacak.

Annapurna ve Gasherbrum 1 çıkışlarında destekleri  ve iyi dilekleri ile yanımda olan herkesi, tüm dostlarımı sevgiyle kucaklıyorum!

Dağlarla kalın..

SUMMIT AT GASHERBRUM 1 (8058m), THE 11TH HIGHEST PEAK OF THE WORLD

With the kind support of Turkish Alpine Club  TDF, we have summited Gasherbrum 1 of Karakoram, Pakistan, at 8058m, the 11th highest summit of the world. My  teammates were Güçlü Özen and Adem Gül from Turkiye and  we summited without using supplementary oxygen, 12th july 2019 from the north face  and north ridge of G1. We had started our expedition 7th  june and expedition finished 23rd july. This was the first time Turkish Alpine Club  reached an 8000m peak, and it was my 13th 8000m peak from the  14×8000 list (total 14 summits including 2xEverest for me). Now only Nanga Parbat remains for me, which I plan to climb next year, in 2020.

Bu yazı yorumlara kapalı.