9 Ağustos 2014

GASHERBRUM 2 DAĞI (8035m) ZİRVE!

g2-g1deng2 ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? IMG_6341

Sevgili arkadaşlarım, destekçi ve izleyenlerim!

Bildiğiniz gibi, neredeyse 2 aydır Pakistan’ın Karakurum dağlarında tırmanıştaydım ve bu zaman diliminde  Pakistan’daki 8035 metrelik Gasherbrum 2 dağının zirvesine oksijen kullanmadan ulaşmayı başardım.

Gasherbrum 2 yeryüzündeki en yüksek 13. doruk ve  genel literatürde ‘kolay  8000 metrelik dağ’ olarak tanımlansa da pek kolay ve riski düşük bir dağ sayılmaz, en temelde her 8000’lik kadar zor ve sorunlu bir zirve. Herşeyden önce 1.kampa uzanan Gasherbrum Güney Buzulu riskli; çok miktarda gizli buzul çatlağı ve geçilmesi gereken bir İcefall var.  G2 ağır kar koşullarında çığ riski içeren bir zirve. Kamp1 ve kamp3  arasında zaman zaman 55-60 derece eğimli, teknik tırmanış gerektiren  buz ve sert kar yamaçları var. Zirve günü ise oldukça uzun ve zahmetli (biz, 7400m’deki 4.kampı kullanmadık ve  son kamp olarak 7000 metredeki 3.kamptan hareket ettik), son kamptan  1000m’den çok yükseklik farkı  var ve özellikle 7400 metreye kadar olan kısımda basit de olsa, çürük kayalık zeminde miks ve kaya tırmanışı bulunuyor. 7700m üzerinde ve zirveye varıştaki son kısımda  ise (sanırım mevsime göre farklılaşmakla beraber) 50-60 derece eğimli buz tırmanışı  var.

 Bizim tırmanışımız kötü şartlarda başladı. Öncelikle İslamabad ve Skardu’da iki hafta kadar beklemekle zaman kaybettik çünkü geçen yılın Nanga Parbat katliamını takiben  Baltoro bölgesinde tırmanış için olan resmi kurallar değişmişti. Bu esnada  ekibe sonradan katılan Çinlileri beklemek de zaman kaybına yol açtı.  İslamabad- Skardu uçuşu, birçok nedenden dolayı  bir türlü  gerçekleşmediği için kötü üne sahip –ve terör riski içeren- Karakurum Highway’ı  iki gün ve 35 saat süren berbat bir  araç yolculuğu ile  geçtik.

 Askole-Jola-Paiju-Urdokas-Goro2-Concordia- Sharing karavan rotasını izleyen  ve 120 kilometreyi aşan uzun ve zahmetli bir trek ardından 7 temmuzda vardığımız 5100 metredeki Gasherbrum ana kampından tek bir akimatizasyon seferi yaptık: kamp1 (6000m) ve kamp2 (6400m)’de bir gece yükseğe uyuma yetti. Kısa bir yağışlı dönem ardından, tüm Karakurum’u etkileyen  ve 10 gün süren sıradışı bir iyi hava döneminde zirveye gittik.  23 temmuz gecesi saat 22.00’de 7000m’deki en yüksek kamptan yola çıkıp ertesi gün öğlenden önce, saat 11.30 gibi G2’nin  8035 metrelik zirvesine ulaştık; hava sert rüzgarlı da olsa  açık ve genelde iyiydi. Oksijen kullanmadan gerçekleştirdiğim bu tırmanış benim için toplam 11. 8000 metrelik doruk olurken, 14×8000 projemin de 10. basamağı olmuş oldu.

Önceden planlamış olduğum üzere, yakındaki bir diğer 8000 metrelik zirve olan G1 dağına hemen G2’nin ardından  tırmanmak, organizasyon bozukluğu ve zaman eksikliği nedenleriyle bu sefer mümkün olmadı.

Böylece, uzun ve zahmetli bir geri dönüş yolculuğu ile  7 ağustos tarihinde Türkiye’ye dönebildim.

Onlar olmasa  bu tırmanış da olmazdı: tırmanışın ana sponsoru olan, yerel atletleri olduğum  THE NORTH FACE’e, destekçilerim olan M.A.T. Motorlu Yatları ve Metabolik Cerrahi’ye, diğer  ürün ve hizmet sponsorlarım ve destekçilerim olan Sport&Street-La Sportiva, Globalstar Avrasya, İşdestek, Solgar, Renspor-Suunto, Enderspor-Julbo, Meydan Av- Beal, Atlas Outdoor- Grivel-Thermos‘a sonsuz teşekkürler. Ve benim için  iyi niyetlerini yollayan, beni düşünen tüm dostlarım  ve izleyenlerime de sonsuz sevgiler. Yakında başka bir tırmanışta tekrar birararada olmak üzere!

 

Dear friends, supporters and followers!

As you know, for  almost two months i was climbing in the Pakistan’s Great karakorum Range, and  was able to summit Gasherbrum 2,  world’s 13th highest peak at 8035m /26.360ft.

Whereas G2 is known as one of the ‘straightforward 8000m’ peaks, in my opinion it  really is not, considering the difficulties and risks it  involves. The South Gasherbrum İcefall and glacier is dangerous and the climb up to C1, C2 and C3  can  include avalanche risk and up to 55 degree ice climbing at times. The summit day is quite long (as we started from C3 at 7000m) and up to 7400m, one has to climb on exposed and broken rocks. The last 300m to the top can get  steep (55-60 degrees) on ice and snow and somewhat exposed.

Our expedition took off to a  problematic start. The regulations on the Baltoro region had changed drastically due to 2013 Nanga Parbat disaster (in which i was extremely lucky to survive without damage to myself!) and we literally wasted a total of 2 weeks waiting in İslamabad and Skardu.  Failure in being able to fly to Skardu cost us a very tiring journey along the KKH- tiring as well as dangerous, due to the risk of  terror. Anyhow, after an exhausting trek (and for me very boring as well, because now it is my 5th time in Baltoro!)  we finally reached the BC by 7th july and made a rapid acclimatisation trip to C1 6000m and C2 6400m. After a brief period of  snowy weather, a very rare ten day high pressure front  took Karakorum by surprise and  we were able to summit G2,  24th july,  by 11.30 hours. Our summit team was composed of 8 climbers: me Tunç Fındık, Paul Hegge from Belgium, Sangey Sherpa, Mingma Thinduk Sherpa, Dawa Danuru Sherpa, Mikel Mingma Sherpa and two Chinese climbers, as well as the neighboring Korean Team.

İt was my 11th 8000m peak total and 10th peak in the 14×8000 project. Climbing without supplementary oxygen,  i stayed at the top for 40 minutes with an awesome view of Karakorum and the mighty K2 to the north.

Due to organisational details and lack of time, we did not attept G1 and i was able to return to my country Turkey by 7th august 2014.

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.