2 Ekim 2020

GEYVE-YENİ GELENEKSEL KAYA ROTASI ‘SERTÇELİK’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Arda Türegün, İkra Tülek)

Yine bir Geyve seferi- İstanbul’daki kısa zamanımda, dostlar Arda Türegün ve İkra Tülek ile araya sıkıştırdığımız birkaç yeni geleneksel kısa hat! Bu sefer, geceden Geyve’nin esrarengiz (!) ‘Fısıldayan Koruluk’una gelip ateş başında takıldık ve bivakta açıkta geçen gece sonucunda, 6 eylül sabahı ver elini kireçtaşı (!) Eh, şaka bir yana,  bu açık ve cehennemi sıcak günün başlangıcında girdiğimiz ilk rota, sağ kulenin tam orta kısmında İkra ile çıktığımız, ‘Sertçelik’ adını verdiğimiz, 150m ve 3 ip boyu uzunlukta, maksimum VI+ derece  zorlukta, ilk iki istasyonu boltlu bir hat oldu. Bu hat aslında zaten uzun yıllardır ilk gözüme çarpan yerlerdendi- belirgin ağaçlık boğazın slablı sol iç sırtından başlayan ve tepeye sırt hattı ile uzanan bir güzergah. Kaya iyi kalitede sayılır, zevkli ve dikey tırmanış var. Bu boğazın girdiği duvarın sağında ve solunda  tek ip boylu rotalar bulunuyor. Dikkat: bu geleneksel rotanın istasyonları boltlu olsa da, tırmanırken temizlediğimiz haricinde temizlenmiş bir hat değildir, olası çürük bloklar ve çürüklüğe dikkat edin..

Tırmanış ağaçlı derin boğazın tabanındaki bacadan başlıyor (sağ duvarda boltlar var), ve 7-8m içinde soldaki dikeyleşen gri  duvara giriyor. Emniyeti oldukça kıt başlayan ve kayanın istendiği kadar sağlam olmadığı bu etap, giderek sağlamlaşan slabın alt ucunda hassas denge tırmanışına  dönüşüyor (V+, ara emniyet kıt, ufak kumsaatinde siyah ip var). Devamında giderek dik bir gri masif duvara dönen slab çıkılıyor (2-3m solunda, mağaramsı yarıntıya yakın bir boltlu rota var),  slabda ara emniyet iyi ama oldukça aralıklı, ot temizliği ve çatlakları nutkey ile açmak için bayağı iyi uğraştım,  güzel kumsaatinde siyah ip bıraktım, ufak tutuşlar ve güzel hamleler var, VI+). Solda kalan boltlu rotanın istasyonu hizasından sonra biraz daha  kolaylaşan duvardan sollu yükselen travers ile, çalılıkların altından  sol sırta boşluklu bir geçiş (V, V+) ardından  sırtın üzerinde 6-7m yukarıda  sığ sette iki boltlu istasyona varılıyor (1.ip: VI+ 45m). İkinci ip boyu dik sırt hattında başlıyor ve tepedeki kulenin tam sağ yüzünü tırmanarak (ara emniyet sınırlı, çürük parçalara dikkat, VI- geçiş) kolaylaşan, bloklu sırt hattından devam ediyor ve etap sonunda, belirgin dar setteki tek bolt+kumsaatinde ip istasyonuna ulaşıyor (2.ip: VI-45m). Son ip boyunun ilk kısmı, yatan sırtta 10m kadar kolay tırmanış (III) ve ardından sağ kulvara kayadan kolay travers ile (III, III+) başlıyor; otlu-dikenli sağ kulvar 7-8m kadar sağa, karşı belirgin derin baca-çatlağın tabanına yan geçiliyor.  Ardından, hafif çürük başlayan, ağzı ağaç-çalı ile yarım tıkalı garip baca-çatlak ağzı ile girilerek, dik e güzel baca-çatlak sonuna dek 20m kadar  tırmanılıyor (IV+,V- gibi, ara emniyet aralıklı ve iyi). Bacanın bitiminden üst yüze geçiş sonuncunda, setli kayalardan  sırt hattına ve zirve omzuna dek çıkılıyor; babada istasyon (3.ip: V-50m).

Rotadan inişi ilk iki ip boyunda boltlardan yapabilirsiniz (bu durumda en az 50 metrelik çift ip gerekiyor) veya arkadan, sol boğazın kulvarından 10 dakikada yürüyerek yapmanız da mümkün..

Malzeme olarak; en az 50 metrelik çift ip kullanmanızı öneririm, ancak rotadan inmek düşünceniz yoksa tek ip de uygun olabilir.. Mikro boylar dahil her tür yaylı tıkaçlar (friend-camalot-totemcam), tam set telli takoz (stopper vb), bol uzun perlonbant halkası  ve birkaç (maksimum 3)  sikke bu rota için kullanışlıdır. 

‘Sertçelik’ isminin sikkenin krom-molibden çeliğinden mi, yoksa Verçenik dağına ‘Serçelik’ dağı  diyen bir arkadaşın gafından mı geldiğini varın siz bulun:-)

Bu yazı yorumlara kapalı.