13 Kasım 2019

ISPARTA-DEDEGÖL- KUZUKULAĞI- YENİ GELENEKSEL DUVAR ROTALARI ‘TOROS CANAVARI’ ve ‘ATEŞ KRALI’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Michel Piola)

Yine bir Dedegöl seferi.. fakat bu sefer, dünyaca ünlü, efsanevi İsviçreli tırmanıcı/rota açıcı dostumuz Michel Piola ile beraber! Bu müthiş adam nasıl tanımlansa doğru olur diye düşünüyorum,  eskittiği kilometrelerce iple mi, ömür boyu tırmandığı kayaların tozundan beyazlamış gibi duran beyaz saçları ile mi, yoksa dünyanın her tarafında açtığı, herkesin tırmanmak için can attığı  kilometre taşı, kaliteli rotalarla mı? Kısa ve net olarak, bu kadar büyük bir tırmanıcı, bu kadar büyük bir Dedegöl hayranı ve tanıyan herkesin (en başta ben) tanımaktan gurur duyduğu bir dağcı.

Michel Piola, bu bölgeye (Antalya, Geyikbayırı ve Dedegöl)  2003’lerden  bu yana gelip gidiyor ve burada 20 ip boyuna uzanan, sınır zorluk derecesinden ortalama zorluklara dek birçok alpin-spor  ve geleneksel tırmanış rotası açmış durumda, dostum Tafa sayesinde tanışmıştık eski zamanda, sanırım Geyikbayırı’nın ilk gelişmeye başladığı yıllarda.  Kısacası, bu taraflarda daha önce çok denk gelmemize karşın, birebir beraber tırmanma şansını bulamamıştık bu dağsever tırmanıcı ile.  Bu kasım ayının ilk haftası, Michel ile Dedegöl’e gittik ve toplam 4 tırmanış gününde 3 yeni geleneksel çok ip boylu tırmanış rotası açtık (2 rota istasyonu boltlu geleneksel, biri ise tamamen geleneksel). Şansımıza hava da muhteşemdi- ilk tırmanış günümüz gri ve soğuktu ama ne mutlu ki yağış yoktu, sonraki günler ‘pastırma yazı’ idi..

Michel Piola inanılmaz çalışkan, enerji dolu ve disiplinli  bir tırmanıcı. ‘Rota açmak‘, geleneksel olsun boltlu olsun, onun kitabında sadece (bizim yaptığımız gibi) rotayı tırmanıp olduğu gibi bırakmak değil. Tırmanışın ardından günler süren çalışma ile rotayı temizliyor ve  tırmanacak kişilere adeta tertemiz bir hat hediye ediyor. Bazı rotalarında iki hafta kadar taş düşürüp ot yolduğunu biliyorum. Biz de bu sefer öyle yaptık; şahane bir mahmuzda yanyana ama bağımsız iki geleneksel rota tırmandık, istasyonları ve aradaki emniyet alması imkansız bazı yerleri (aynı zamanda rotayı göstermesi amacıyla) boltladık, rotaları sabit hat kurup,  inip çıkarak tamamen temizledik, ne taş ne ot (ne de hal) kaldı! Şaka bir yana, zümrüt gibi temiz gri kireçtaşında, cillop gibi iki yeni rota sizleri bekliyor:-)

Gelelim detaylara.. Kasım 5 ve 6  tarihinde  tırmandığımız geleneksel  rotalar, Dedegöl ana masifin sağında kalan görece kısa bantın (köylüler buraya ‘yassı’ diyor)  sağ tarafındadır; 2017 yılında dostum Cemal Zerepcan ile beraber açtığımız bir kaya kulvarı-çatlak hattının hemen solundaki mükemmel bir duvar-mahmuzda bulunmaktadır. Rotaların istasyonları ikişer bolt ve iniş donanımı (çelik halka) ile,  ara emniyet atılamayacak mahiyetteki yerler  ise tek bolt ile (boltlar paslanmaz çelikten kimyasal -yapıştırma- türdendir) donatılmıştır. Her iki rotanın ilk ip boyu ile ulaşılan istasyonu ortaktır (yani iki farklı yerden gelen iki rota aynı istasyona birleşir ve sonra yine ayrılır). Her iki rotanın da son sırt etabı bizim 2017 rotamız ‘Vira Vira’nın son ip boyunu aynen izlemektedir. Her iki rotanın da iki iniş seçeneği vardır; rota bitince platodan sağa, aşağı dolaşarak 1 saatte rota tabanına inebilirsiniz (artçının ayakkabı taşımasını gerektirir)  veya aynı etaplardan (en az 50m uzunlukta çift ip varsa) iple inebilirsiniz, çünkü istasyonlar iniş halkasına sahiptir.

İlk açtığımız rota ‘Toros Canavarı’ 200m ve 4 ip boyu uzunluktadır, zorluk derecesi VI+ VII- derecedir.  İkinci rotamıza ise ‘Ateş Kralı’ adını verdik; yine 200m ve VI+ derece zorlukta bir geleneksel tırmanıştır.

‘Ateş Kralı’, sağdaki kulvarın üçgen slabına göre  solda kalan dik bir slab duvar ile başlar (girişte kumsaati var) ve zor bir kısa sağ travers ile slabda devam eder (1 bolt var) ve dik bir duvarı bölen çatlakla istasyona ulaşır (2 bolt) (1.ip: VI+ 50m) İkinci ip boyu mükemmel slab-duvarın sağ tarafını izler ve  kısa dikliklerle üstteki mahmuza girer (1 bolt var) ve mahmuzda, küçük setteki istasyona ulaşır (2 bolt) (2.ip: VI 30m). Üçüncü ip boyu zor sırtçık ile başlar ve dik bir duvarı çıkar, ara emniyet sınırlıdır (1 bolt var), devamında görece kolaylaşan zeminden iri ardıçın setine, gri duvar altına varılır (2 bolt var) (3.ip: VI+ VII- 45-50m). Dördüncü ip boyu gri temiz duvara doğrudan girer, zor etap (VII- gibi, 1 bolt var) devamında kolaylaşarak emniyet imkanı veren bir dik slaba dönüşür; sağ tarafa yükselerek sırtta sığ bir sette istasyona varır (2 bolt) (4.ip: VI+,VII- giriş, geneli VI- gibi, 38-40m). Son ip boyu her iki rota (ve ‘Vira Vira‘) için ortaktır ve seçenek olarak devam edilebilir veya buradan dönülebilir. Keskin, emniyet imkanı kıt  bir sırt hattı etap etap kısa, boşluklu  dikliklerle (üst kısımda 1 bolt var) sırtın omzuna çıkar ve burada, sette ağacın olduğu yerde kayaya delinmiş bir kumsaatindeki çelik tel istasyon olarak kullanılır (5.ip: V, 50m).

‘Toros Canavarı’ rotası iki rotadan görece kolayıdır. ‘Vira Vira’ rotasının su oluklarıyla bezeli şahane kulvar girişinden girilir (V) ve kulvarın kabaca solunda kaln sağlam gri slablarda tırmanışla (V, V+) istasyona varılır (istasyon diğer rota ile ortaktır, 2 bolt) ((1.ip: V+ 55m). İkinci ip boyu şahane gri dik slabda başlar ve devam eder (V+, VI-); devamında dikleşen bölümün girişinde kumsaati (ip var) bulunmaktadır. Solunda ayrık bir kule olan bu etap dik bir duvara dönüşür; etabın orta kısmı kanaletlerle dikey bölüktür, ara emniyet iyidir (VI). Bu dikey etap ile çıkılan slablı sette sollu tırmanışla belirgin ağacın altına varılır (kumsaati ve ip var). Ağacın güzel setinde istasyon (2 bolt var) (2.ip: VI 50m) Üçüncü ip boyu setten hemen tepeye uzan gri temiz duvarın tırmanışı ile başlar (boşluklu tırmanış, VI+, 1 bolt var) ve devamında zevkli bir sırt etabı ile üstteki omuzda, sığ bir setteki istasyona varır (2 bolt var) (3.ip: VI+ 50m). Son ip boyu (bu rota için 4.ip boyu oluyor)  diğer rota ile ortaktır: Keskin, emniyet imkanı kıt  bir sırt hattı etap etap kısa, boşluklu  dikliklerle (üst kısımda 1 bolt var) sırtın omzuna çıkar ve burada, sette ağacın olduğu yerde kayaya delinmiş bir kumsaatindeki çelik tel istasyon olarak kullanılır (4.ip: V, 50m)

5 ve 6 kasım 2019 tarihlerinde Michel ile beraber  hatları seçip rotaları açtık ve sabit hat ipi bıraktık, Michel bolt deliklerini deldi. Sonraki iki gün ise tam olarak temizlik için rotalarda ipte kaldık, Michel kimyasal hazırlayıp boltları yerleştirdi.

Yorum olarak: harika kayada, iyi ara emniyetler sunan, zevkli ve  güzel iki alpin kaya duvarı rotası. En az 50 metrelik çift ip kullanmanızı tavsiye ederim.  Emniyet malzemesi olarak en küçük boy  ve orta boy yaylı tıkaç seti,  ve mümkünse birçok küçük ve orta boy ve büyük serinin ilk parçalarından (iki yumruk boyutu, no 3) ikişer adet  taşımanız doğru olur. Kaya genelde bol emniyet noktası sunuyor ve sürtünmesi yüksek. Sikke kullanmaya gerek yok.

8 kasım günü, ana masifin sol altındaki kısa bantta harika bir diğer geleneksel rota tırmandık Michel ile, bu sefer bolt kullanmadan.. ‘Trad-November’ adını verdiğimiz bu  zevkli çok ip boylu rotanın hikayesi arkası-yarın!

Bu arada, Eldere köyü ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptırdığı mükemmel baraka (yanında mescit ve su kaynağı ile, ve çevresi kapalı) tırmanıcılar için inanılmaz kullanışlılıkta  bir kamp alanı yaratmış, büyük kolaylık, bunu akıl eden ve yapanlara sonsuz teşekkürler!  Doğa harikası Dedegöl’ün bu güney  tarafı  son mermer ocağı olaylarında herkesin ortak çabası ile ‘kurtarıldı’ ve ‘milli park  statüsüne’ girdi neyse ki, geçmiş olsun vatana millete..

Tırmanışınız zevkli, emniyet noktanız bol olsun!

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.