21 Kasım 2023

NEPAL-HİMALAYALAR- MERA PEAK (6476m)& CHOLATSE (6440m) TIRMANIŞLARI

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Malgorzata Zielinska, Gelu Sherpa)

Cholatse! Everest bölgesinin bu teknik dağı uzunca süredir aklımda olan bir çıkıştı ve bu sefer esasında amaçladığımız  7244 metrelik Baruntse dağı yerine bu dağa tırmanmaya karar verdik. 6440 metrelik yüksekliği ile Khumbu boğazının en yüksek dağları arasında olmasa bile, Cholatse son derece  teknik bir dağ ve diklik-zorluk-uzunluk konusunda çok uzağında olmayan ünlü  Amadablam (6856m) ile  çok benzer bir durumdadır; tırmandığımız (dağın en çok tekrar gören rotası durumundaki)  güneydoğu sırtı rotasında tırmanış zorluğu 4600 metredeki ana kamptan zirveye 1800m kadar irtifa farkı ile, bir buzul/icefall geçişi, dik kaya duvarları (max V+ derece) ve buz-kar duvarlarından (ortalama 45-55 derece, bazı etaplarda 70 ila 85 derece arası buz geçişleri) oluşmaktadır. Bu sefer şanslıydık çünkü koşullar  sonbahara uygun olarak idealdi, kaya açık, kar-buz ise ideal sertti, yani  kararmış  buz halinde değildi.

Cholatse pek popüler ve sık tırmanılan bir dağ değildir, Amadablam gibi ünlü de değildir ama avantaj da buradadır; çok az sayıda insan giden bir dağdır. Biz de bu sefer dağ üzerinde sadece 5 kişiydik ve küçük bir ana kampımız vardı. Sonbahar dönemi Amadablam için verilen 450’den çok tırmanış izni (Sherpa’lar vb derken 1000+ kişi diyelim) ile mukayese edersek, hiçbirşey!

Bu sefer, tırmanış arkadaşlarım, ve rehberliğini yaptığım Malgorzata Zielinska (Polonya), Misha Margiani (Gürcistan) ve eski dostum Guntis Brands (İsviçre) ile beraber, 14 ekim- 5 kasım tarihleri arasında Nepal’de, Himalayalarda  bazı tırmanışlar yaptık ve en nihayetinde de Cholatse dağına çıktık.  Cholatse tırmanışı için yükseğe uyum olarak, öncesinde çıktığımız bazı 4000m+ ve 5000 metrelik zirveler sonrası Mera Peak (6476m) dağına çıktık. Bilindiği üzere Mera Peak, Nepal Himalaya’daki teknik tırmanış içermeyen  ancak yüksek ve  çok uzun bir rotası olan şahane bir dağ ve daha yüksek dağlara çıkışlar için yükseğe uyum amaçlı  olarak sık kullandığımız bir zirve, bu benim Mera’ya toplamda 5. sefer, bu yıl da 2.sefer çıkışım oldu (hatırlarsanız, son 8000’liğim olan Nanga Parbat çıkışım öncesi, geçen ilkbaharda bu dağ ve 6115 metrelik Lobuche’ye yükseğe uyum için gelmiştim).. 25 ekim 2023 günü bu zirveye çıktıktan sonra, helikopterle Lukla üzerinden Cholatse ana kampına (4600m) uçtuk. Cholatse ana kampı, Gokyo boğazı üzerinde harika bir çayırlık boğazda, 4600 metrede geniş bir düzlük,  insana esenlik veren türden bir yer.

Birkaç gün dinlenme ve çevredeki 5000 metre üzeri bazı yürünerek çıkılan dağlara tırmanış  ardından, 1 kasım günü  ana kamptan  tırmanışa başladık ve Cholatse güney buzulunu ve icefall etabını  geçerek, son kısımda 150m ve  geneli 45 derece eğimli bir buz kulvarı ile, ana kamptan toplam 3 saat sürede  1. kamp yeri olan belirgin bele vardık, burası gördüğüm en güzel yüksek kamplardandı dersem sanırım doğru olur.. Günün öğlenden sonrası  giderek artan ama hafif toz kar bırakan bulutlar ve  ince bir tipi içinde,  eksi 20 derece soğukta geçti ancak gece olurken fırtına dağıldı ve muhteşem kızıllıkta bir gün batımında Himalaya manzarasını seyrederek geceyi getirdim. 5600 metrede kasım ayından beklenecek kadar soğuk bir gece ardından, Cholatse zirve tırmanışını, 2 kasım 2023 günü normalde kullanılan 2. kampı (6250m civarı) kullanmadan, 1. kamptan günübirlik yaptık. 

Rota 1.kamptan devasa bir kaya duvarı slabı ile başlıyor (80m kadar V+ derece gibi) ve sırtı bloke eden dev kaya kulesinin doğu (sağ) tarafına geçerek burada kolay ama çok çürük traverslerle (100m II, III) bazı dik etaplara, baca- köşelere varıyor (20m IV+ gibi). Bir uçurumu çapraz  bölen kumlu, dik, çürük  kaya rampası ile (200m, III) varılan  keskin çentikte kar buz başlıyor (kısa miks etaplar M3 gibi). Sırtı oluşturan jilet gibi keskin kaya omurgasının sol tarafındaki dikey slablar tabanından, sert kar-buzdan  ilerleyiş bir noktada  yolu kesen  köşe-baca-çatlak ile kesiliyor (20m, V+ gibi, sonu çok çürük) ve  bu noktadan itibaren, sırtın ucundaki dev seraka dek 400m kadar dik  buz duvarında, iki ardarda diklikle tırmanılıyor (ortalama 45-50 derece keskin buz sırtı, en sonda bir pasajda 70 ila 85   derece dikey tırmanış). 6150 metrelerde varılan serak duvarı soldan geçiliyor (60m kadar 55 derece kar-buz) ve sırt hattına varılıyor. Keskin, iki tarafı  uçurum olan  sırt hattı 200m kadar tırmanılıyor, bazı yerlerde sırtın solundaki buz duvarlarından tırmanmak gerekiyor (45-50 derece) ve son kısımda zirve buz duvarı ile (50m kadar, 60-75 derece) zirvenin geniş düzlüğüne ve 6440 metredeki  zirveye  çıkılıyor. Cholatse konumu itibarıyla  manzarası güzel bir dağ, 8000’lik Himalaya devlerinin yanısıra  yüzlerce dağın manzarasına sahip bir zirve.. Tırmanış, 1. kamptan 6 ila 8 saat arası alıyor, iniş ise, sabit hatların durumuna göre 1.5 ila 4 saat arası alıyor. Sabah 1.kamptan saat 6 gibi başladığımız tırmanışı, dostum Gelu Sherpa ile beraber saat 13 gibi zirvede sonlandırdık ve takiben gelen dostlarımız Malgo, Misha ve Dawa Finchok Sherpa’yı da bu muhteşem  yerde zevkle bekledik. Tırmanışımız sırasında hava düzgün ve dengeliydi, az bir bulutlanma olmuşsa bile manzara hep açıktı ve rüzgar azdı, hava durumu  6500m irtifa için idealdi dersem doğru olur, ısı gün boyu asla eksi 20 derecelerin  altına düşmedi.

Ertesi gün sabah erkenden ana kampa indik ve öğlen gibi de direkt Katmandu’ya  helikopterle uçarak bu hızlı ve nefis ekspedisyonu sonlandırdık.

CHOLATSE (6440m)is  one of the prominent   technical  6000m summits of Khumbu, Nepal, comparable to the famous Amadablam, but much less well-known and popular.. We summitted this magnificent peak 2nd nov 2023 with my friends Malgorzata Zielinska, Misha Margiani, Gelu Sherpa and Dawa Finchok Sherpa. From the base camp to summit is 1800m altitude difference,  and the southeast arete route  we climbed  offers rock climbing difficulties up to grade V+ UIAA   and in general  grade 45-55 of snow and ice, with occasional steeper pitches of 70 to 85 gradient.  Overall, a very beautiful, exposed  mountain, and we were real lucky with the ideal  terrain conditions and weather.

  

 

Bu yazı yorumlara kapalı.