29 Eylül 2007

PETZL/CHARLET QUARK buz aleti

 

 Petzl – Charlet firmasının ileri düzey buz tırmanışları ve drytooling için ürettiği bu alet günümüzde piyasada bulunan, türünün en iyi örneklerinden bence. 645 gram ağırlıkta ve 50 cm. uzunluktaki alet, çekiç veya kaşık arkasıyla ve standart olarak da cascade ucu (buz tırmanışı için) ile veriliyor. 2011 yılı için Quark’ın geliştirilmiş modeli piyasada.


Artıları:
Ele çok iyi oturan, bükük kafalı, soru işaretine benzer şekilli sapıyla drytooling’de mükemmel etkinlikte kullanılan bir alet bu. Kafa açısının genişliği nedeniyle kayada olsun buzda olsun çıkıntı /negatif göbek  üzerine takması- sallaması rahat ve ellere de hasar vermez. Özellikle alt mahmuz kullanıyorsanız ellerin buz veya kaya ile sap arasında ezilmesi önleniyor. Kolayca sökülüp takılabilen etkin ve rahat Clipper bilek kayışı ile, kayışlı veya kayışsız tırmanış aktivitelerinde kullanılması çok rahat (ancak kayışsız drytooling uygulaması için esas gereç olan Quark Ergo modeli tercih edilebilir). Ağırlık ve dengesi çok iyi olduğu için savurup buza saplaması, çıkarılması çok rahat bir alet, kolları yormuyor çünkü gereğince hafif ve gerektiği kadar ağır.. Aletin modüler yapısını sağlayan 3 adet vida allen türünde ve gömme yapıda oldukları için tırmanışta sağa sola vurulunca hasar görmüyorlar. Sap tutucu, yumuşak turuncu lastikten ve alttaki mahmuz kavramayı, alete asılmayı kolaylaştırıyor – hatta bu mahmuza ek parça eklenerek büyütülebiliyor bile.. Donmuş şelale tırmanışı için yapılmış Cascade ucu süper performanslı; özel diş yapısı ve inceltilmiş yan taraflar nedeniyle aletin buza girip çıkması çok rahat. Kafasındaki geniş delik nedeniyle, gerekmeyince bele karabinle takması oldukça rahat. Çok zarif, renkleri ve yapısı güzel ve ele alınca tırmanma isteğini körükleyen bir alet..
Eksileri:
Sadece dik buz tırmanışı, çok teknik rotalar ve drytooling için yapılmış bir alet ve klasik dağcılığa pek de uygun değil – bu aleti klasik dağ rotalarında kafadan tutup elde taşımak için almayın sakın! Cascade ucu miks tırmanış ve drytooling için zayıf (ve amacı da miks tırmanış değil); miks tırmanış ve sert alpinizm  için quad miks ucuyla değiştirmek gerekiyor. Çekiç kafası çok küçük ve darbe vururken (örnek: sikke çakarken) isabet ettiremeyip aluminyum sapı zedelemek çok olası; ayrıca bu çekiç ile drytooling yaparken kaya çatlaklarında sıkıştırma yapmak mümkün değil, çünkü çekiç kafası açılı değil. Kaşık ise çok yeterli gözükmüyor; küçük ve kırılgan incelikte bence. Miks için modifikasyonlar gerekiyor: tutucu grip tape ile sapı sarmak, elcikler tutturmak, sapın alt ucuna tutma elciği/ mahmuz  monte etmek gibi…Oldukça pahalı bir gereç, hele ki çift alınması gerekliliği düşünülünce.

Bu yazı yorumlara kapalı.