29 Eylül 2007

SALOMON PRO THERMIC dağ ayakkabısı

Salomon firmasının ürettiği, soğuk kış koşullarına özel, kullanışlı ve sağlam bir dağ ayakkabısı.. Plastik ayakkabıya seçenek olarak alabileceğiniz bu mesli dağ botunun çiftinin ağırlığı ortalama 2500 gr. kadar. Turuncu siyah renklerde üretilen ayakkabı  sağlam ve dayanıklı. 2005 yılı itibariyle bu ürün artık üretilmemektedir.

Artıları: Kar ve kayada neredeyse Vibram taban kadar iyi tutan Contagrip 2 tabanı gayet sert ve aşınmaya dayanıklı; tabanın ve burunun dar profili kayada tırmanırken işinizi kolaylaştırıyor. Ayakkabının taban sertliği mükemmel bir krampon platformu oluşturuyor; bunu  sağlayan destek ise termoplastik poliüretandan yapılmış ve tabanın hiç bükülmemesini sağlıyor. Otomatik veya kayışlı her tür krampon bu botta kolaylıkla kullanılabiliyor. Bu arada, ön ve arkadaki krampon olukları mükemmel; bir çok tür otomatik krampon için ideal bence. Ayakkabının üst kısmı 3 mm. kalınlığında deri tersinden yapılmış ve hem dayanıklı, hem de suya mukavim. Mes ve dış kılıftaki bağlamalar tek çekme bağcık sistemiyle olduğu için ayakkabı hızlı giyilip çıkartılabiliyor. Mes oldukça sağlam, basit yapılı  ve thinsulate elyaf yalıtımlı. Ayakkabının ön, yan ve arkasını saran kalın lastik çarşak bandı hem çok dayanıklı hem de tırmanışta kayaya sürtünmeyi arttırıyor; bu nedenle beğendim. Kısaca, tank gibi ayakkabı! Son olarak, Salomondan bekleyeceğiniz kadar rahat bir ayakkabı desem kesinlikle doğru olur.

Eksileri:
 Benim giydiğim büyük numara ayakkabı kocaman ve ürkütücü gözüküyor!! Mesi ayakkabıya sokmak için illa ayağa giymek gerekiyor ama bu da ciddi bir kusur değil. Bu ayakkabı Türkiye’de yaz koşullarına uygun değil; kışın ve geçiş mevsimlerinde, orta soğuk koşullarda kullanım  için yapılmış. Çok soğuk kış tırmanışları ve yüksek irtifa dağcılığı için yalıtımı oldukça eksik, mesi çok ince yalıtıma sahip ve kullanışsız. Ben bu ayakkabıyı uzun süre Millet Everest botlarımın iç mesiyle kullandım, o nedenle yalıtımından sorunum olmadı! Lastik Contagrip taban, özellikle burun kısımda çok hızlı aşınıyor ve eriyor. Ayakkabının derisi, belli aralıklarla (nubuk yağı kullanarak) yağlanmazsa suyu çekmeye ve eskimeye başlıyor. Yalıtıma zararı olmasa bile hoş değil..

Bu yazı yorumlara kapalı.