10 Ekim 2017

THE NORTH FACE HİMALAYAN PARKA soğuk iklim dağcılık ceketi

The North Face’in bir klasik olan ve yüksek irtifa dağcılığı ve ultra  soğuk  iklimler için  adeta vazgeçilmez bir donanımı halindeki  Himalayan Parka’sının 2012 öncesi  modelini  zaten önceden bu bölümde incelemiştim. Ancak 2012 yılından günümüze dek gelen yeni tasarım, geliştirilmiş bazı nitelikleri ile  tekrar değerlendirmeye değer.  2012 yılından beri Annapurna, Shishapangma, Manaslu,  Gasherbrum, Broad Peak gibi 8000 metre üzerindeki dağlara bu parkayı kullanarak tırmandım ve aşırı soğukta adeta bir barınak görevi gören bu ürünün varlığı bana tam manasıyla güven veriyor.

S, M, L ve XL olmak üzere unisex  bedenlerde piyasada bulunan ürünün  farklı bölgelerinde yüksek kaliteli 700 ve 800 hacimli kaztüyü dolgu kullanılmış ve uyku tulumu tarzında kutu yapısında, sıfır dikişsiz yapıldığı için dikiş ve kumaş birleştirmelerin getireceği soğuk  noktalar ortadan kaldırılmış. Himalayan Parka’nın yeni modelinde ortalama ağırlık 1410 gram.  Esas gelişme dış kumaşlarda; ıslanmaya daha dayanıklı, soluyabilir nitelikteki  DWR emprenyeli Gore Windstopper Active 40D ripstop naylon kumaş hem daha hafif ,hem de gereken yerlerde (omuz, dirsek)  aşınmaya dayanıklı  ekstra parçalarla destekli. Ayrıca  dıştaki hemen tüm dikişler su geçirmez bantlarla içten kapatılmış, kısaca ceket olası nemlenme ve ıslanmaya karşı  mükemmel koruma sağlıyor.  Ceket, ergonomik  açıdan  eski modellere nazaran  daha da geliştirilmiş;  insanın üzerine çok iyi oturuyor ve kolları kullanmak daha rahat; ayrıca ceket biraz  arkayı korumasına karşın daha kısa. İki taraflı açılabilen  sağlam, dışı velcro  cırt destekli, kaztüyü dolgulu kalın  bir dış flap ve içte de bir diğer flapla boydan korunan  ön fermuar ve kaskla kullanılabilen, hacim ayarlı  geniş bir kapşon parkanın önemli nitelikleri ve termal açıdan yalıtımı bütünleyen unsurlar. Sözkonusu üç boyut hacim ayarlı   kaztüyü dolgulu kapşon, fermuar üst ucuna dek tamamen  çekilirse  sadece fırtına gözlüğünü dışarda bırakılacak kadar sıkışarak kapatılabiliyor. Açılmaya karşı destek olarak boğazda mıknatıslı küçük bir klip de kapşonu tam kilitlemeye yarıyor. Boyun kısmında kalın bir  kaztüyü tüp yaka ile iç kısma  soğuk girmesine karşı  ayrıca destek verilmiş. Kol ağızlarında soğuğa karşı  ‘berduş eliveni’ tarzında  yarım dış eldivenler ile  yalıtım sağlanmış. Omuz ve belde kaymaz  yapışkan  noktalar  olması çanta kullanımında  ekstra tutunma sağlıyor. Zaman içinde aşınmayla kaztüyünün basılması mümkün  olan bölümlerinde (omuzlar,  fermuar flapları,  cep kenarları  ve kol ağızları) Primaloft Silver sentetik dolgu ile yalıtım desteği yapılmış, ki akıllıca çünkü  en çok zarar gören bu  kısımlardaki olası hasar, yalıtımın zarar görmesine neden olur. Cepler bol miktarda entegre edilmiş:  göğüs kısmında iki adet dikey, su geçirmez dış fermuarla girilen derin ve yalıtımlı  ceple aynı zamanda istenirse iç kısma da ulaşılabiliyor, bunun  yanısıra belin her iki yan  kısmında iki adet yalıtımlı büyük dış cep var. Parkanın iç kısmda göğüste iki adet geniş, tülümsü ince file iç cep, zirve tırmanışı sırasında  küçük şişelerde su veya  ıvır zıvır taşımaya  faydalı. Her sene genelde siyah ve kırmızı renklerde üretilen Himalayan Parka modelinin  bazı yıllar altın sarısı renkte üretildiği oluyor.

Zirvede -55 derece soğuk ile karşılaşmanın normal olduğu 8000 metrelik dağlar ile,  kutup soğuğu için  tavsiye edebileceğim en  etkin, en kullanışlı  giysi sistemi parçası bu. Tabii ki, bu parka  ‘Himalayan Pants’ kaztüyü pantolon ile beraber tam bir giysi sistemi oluşturacaktır. Daha yüksek, zorlu tırmanışlar için tek parça giysi sistemi olan  ‘Himalayan Suit’ de mevcuttur.

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.